Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat-Nedir-Prostat-Rahatsızlıklarının-Belirtileri-Nelerdir

Prostat kanseri nedir, prostat kanseri belirtileri nelerdir? Bunlara geçmeden önce kısaca bu kanser türünü inceleyelim. Prostat kanseri erkek bireylerde en yaygın şekilde görülen kanser türüdür. Ayrıca prostat kanseri dünya genelinde en sık görülen ikinci kanser türüdür. Araştırmalara göre ortalama olarak her 6 erkekten birinde prostat kanseri riski altında olduğu tahmin edilmektedir. Peki, tüm dünyada bu derece yaygın olan prostat kanseri belirtileri nelerdir?

Erken prostat kanseri olan çoğu erkekte prostat kanseri belirtileri veya semptomlarından her hangi birisine rastlamayabiliriz.

Prostat kanseri belirtileri veya semptomlarına rastlamayışımızın nedenlerinden birisi de kanserin büyümesidir. Kanser, idrar yaptığınız tüpün (idrar yolu) yakınında büyüyüp, idrar yapma şeklinizi değiştirerek (işemek) bastırırsa, genellikle erken görülen semptomlara rastlanılır. Ancak prostat kanseri genellikle prostatın farklı bölgelerinde büyümeye başladığından, erken prostat kanseri genellikle üretraya basmaz ve semptomlara neden olmaz.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

İdrar yapma şeklinizdeki değişiklikleri fark ederseniz, bunun daha geniş bir prostat veya başka bir sağlık problemi olarak adlandırılan çok yaygın, kanserli olmayan bir sorunun işareti olması muhtemeldir. Ancak kontrol ettirmek her zaman faydalı olacaktır.

  • Mesanenizi boşaltma zorluğu
  • İdrar yaparken zayıf bir akış
  • Mesanenizin doğru şekilde boşaltılmadığı hissi
  • İdrarınızı bitirdikten sonra idrarın toplanması
  • Özellikle geceleri daha sık idrara çıkma ihtiyacı
  • İşemek için ani bir dürtü – tuvalete gitmeden önce bazen sızıntı yapabilir.

Prostat kanseri, prostattan (yerel olarak gelişmiş prostat kanseri) ayrılırsa veya vücudun diğer bölgelerine yayılırsa (gelişmiş prostat kanseri), aşağıdakiler gibi prostat kanseri belirtileri ve semptomlarına neden olabilir:

  • Bel ağrısı, kalça ağrısı veya pelvis ağrısı
  • Ereksiyon olma veya ereksiyon problemleri
  • İdrar veya menide kan
  • Açıklanamayan kilo kaybı

Bu semptomlar, prostat kanseri ( prostat enfeksiyonu ve şişmesi), diyabet veya bazı ilaçlar gibi prostat kanseri olmayan diğer şeylerden de kaynaklanabilir. Ancak doktorunuz tarafından herhangi bir semptomun kontrol altına alınması, onlara neyin neden olduğunu bulabilmek ve ihtiyaç duyduğunuzda doğru tedaviyi aldığınızdan emin olmak için uzman hekime danışmanızın faydası olacaktır.

Prostat Kanseri Teşhisi

Prostat kanseri rahatsızlığı genel olarak ilerleyen evrelere kadar belirti vermemektedir. Prostattaki bu dengesiz büyüme genellikle kişinin kanından bakılan PSA testindeki yükselmeyle veya Rektal muayene ile saptanıyor. Prostat kanseri teşhisi konulan kişilerin yüzde 25’inde PSA düzeyi normal sınırlarda olmasına rağmen teşhis rektal bölgeden parmakla muayenede saptanan sertlik ve düzensizlikle konulur. Tüm bu gerekçeler ışığında şunu söylemek gerekir ki 40 yaş üstündeki her erkeğin yılda bir kez üroloji doktoruna muayene olması gerekmektedir.

Prostat kanseri nasıl yayılır başlıklı yazımızı da okuyarak hastalığın nasıl ilerleme kaydettiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Prostat Spesifik Antijen Testi

Prostat spesifik bir antijen (PSA) testi kandaki PSA seviyesini ölçer. Prostat bezi, yüksek bir seviyede prostat kanseri belirtisi olabilecek bir protein olan PSA’yı üretir . Yüksek bir PSA okuması, prostatın iltihaplanması (prostatit) ve prostatın genişlemesi (iyi huylu prostat hiperplazisi) gibi kanser dışı durumları da gösterebilir.

Prostat kanseri ile ilişkili semptomları olan erkeklerde dijital rektum muayenesi (DRE) ile birlikte PSA testi yapılabilir. Bu semptomlar idrar yaparken yanma veya ağrı, mesane kontrolünün kaybı, ağrılı boşalma ve bacaklarda veya pelvik bölgede şişliği içerir. Test için, bir klinisyen kanınızdan bir örnek alır ve analiz için laboratuara gönderir.

Geçmişte, PSA’nın 4 ng / mL ve altında olması normal olarak kabul edildi. 4 ng / mL’nin üzerinde okuması olan erkeklerde prostat kanseri olduğu ve kanserin varlığını doğrulamak için biyopsi yapması muhtemel olarak kabul edildi. Ulusal Kanser Enstitüsüne göre araştırmalar, prostat kanseri olan erkeklerin PSA düzeyinin düşük, prostat kanseri olmayan erkeklerin ise yüksek düzeyde olabileceğini buldu. PSA düzeyi yükselmiş dört erkekten birisinde prostat kanseri var. Bununla birlikte, zaman içinde PSA seviyesindeki bir artış prostat kanserini gösterebilir.

prostat ameliyatı iletişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir