Prostat Nedir? Prostat Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir?

Prostat Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir

Halk arasında prostat ve hastalıkları ile ilgili oldukça farklı düzeylerde bilgiler vardır. Bu nedenle bu yazımızda kabaca da olsa prostat nedir sorusunun üzerinde durarak prostat ve hastalıkları hakkında bilgiler vereceğiz.

Prostat Nedir Neden Olur?

Prostat kelimesi genel kanı olarak prostat hastalıklarını akla getirmektedir. Aslında prostat, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Bu organ yeni doğan tüm erkek bebeklerinde mevcuttur. Yanlış bilindiği üzere sonradan oluşmaz. Prostat hastalığı denen şey ise bu prostat organının -özellikle 40 yaş üstü erkeklerde- kontrolsüz bir şekilde büyümesinden kaynaklanır.

Prostat, idrar kesesinin hemen çıkışında yerleşmiştir. Yaklaşık olarak çapı 4 cm, ağırlığı 20 gr kadardır. Prostat salgıları erkek üreme hücresi olan spermin kadın üreme yollarında canlı kalmasına olanak sağlamaktadır.

Halk arasında prostat hakkında çok fazla yanlış inanış mevcuttur. Bunlardan başlıcaları şunlardır: oturarak ya da ayakta idrar yapma, sık sık ya da seyrek şekilde cinsel ilişkiye girme gibi. Bu davranışların hiçbirisinin prostat üzerinde -iyi huylu büyüme veya prostat kanseri- bir etkisi olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, uzun süreli idrar tutulması mesane boynunun rahat açılamamasına ve mesanede tam boşaltılamama riskini getirebilir.

Ortalama olarak 50 yaşından sonra erkeklerin yüzde 30 ilâ 40’ında idrar yapmaya yönelik şikâyetlenmeler artmaktadır. Bu tarz şikayetlerin birince nedeni testesterona prostatın fazlaca yanıt vermesidir. İkinci faktör olarak da gensel yatkınlık sayılabilir. Ailesinde prostat büyümesi olan kişilerin normal kişilere göre 4 kat daha fazla bu hastalıkla tanışma riski vardır.

Prostat Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

50 yaşın üzerindeki erkeklerin ortalama olarak %20’sinde orta dereceli işeme zorluğu saptanmaktadır. Prostatın büyümesi idrar kesesine baskı yaptığından bu tip büyümeler idrar yapmada zorluk, kesik kesik idrar yapma, idrar yaparken zorlanma ve idrar hızında azalmaya neden olmaktadır. Prostat büyümesinin ilerleyen dönemlerinde ani idrar hissi, gece idrara kalkma, tuvalete yetişememe ve hatta idrar kaçırmaya neden olabilir.

Sonuç

Prostat büyümesi şikayetleri titizlikle takip edilerek erken müdahalede bulunulabilirse ilaç tedavisi ile bir çok şikayetin önüne geçmek mümkündür. Prostat şikayetleri ile ilgili muayene olunarak düzenli kontrollere gidilmeli, gerekiyorsa önerilen ilaçlar kullanılmalıdır. İlaç tedavisinin faydasız olduğu durumlarda prostatın büyüklüğüne göre açık ya da kapalı ameliyat planlanabilir. Şunu da belirtelim ki, idrar yapmayla ilgili hiçbir şikayet olmasa dahi, ailede prostat kanseri varsa 40-50’li yaşlardan itibaren PSA kan testi ve muayene yapılmalı ve sağlık durumu düzenli olarak takip edilmelidir.

prostat ameliyatı iletişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir