Bu kanser teşhis edilmezse yayılan bir kanser türüdür. Prostat kanserinin yayılmasının anlaşılması nasıl sağlanır? Vücutta ne gibi belirtiler görülür?
Prostat erkeklerde kalın bağırsak, kolon, idrar yolu ve mesanenin yakınlarında bulunan bir bezdir. Erkek üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Prostat kanseri genellikle prostat bez dokusunun içerisinde gelişmeye başlar. Eğer erken safhalarda teşhis edilemezse kanser büyümeye başlar ve yakınındaki dokulara ve organlara sıçrar.
Prostat kanserinin yayılmasının anlaşılması olayına ve yayılan kanserin vücutta ne tür belirtilere sebep olduğuna bakalım.
Prostat Kanserinin Yayılmasının Anlaşılması ve İdrar Üzerindeki Etkileri
Prostat kanserinin yayılması sonucu görülen belirtilerden çoğu idrarla ilgilidir. Mesanenin yakınlarında büyüyen prostat kanseri, mesane ve idrar yolu üzerinde gerginlik oluşturarak hastanın sık sık veya devamlı olarak idrara çıkmasına sebebiyet verir. Kanser, idrar yolu ve mesanenin derinliklerine yayıldıkça, kanser hücreleri idrarın vücuttan atılışına müdahale edebilir veya engel olabilmektedirler.
Hastalar idrara çıktıkları sırada mesanenin tam olarak boşaltılmadığı hissine kapılabilirler ve idrar yaparken damlama görebilirler. Ayrıca idrar yollarında büyüyen kansere bağlı olarak oluşan doku hasarı sebebiyle idrarda kan görülebilir.
Prostat Kanserinin Sebebiyet Verdiği Diğer Etkiler
Prostat kanserinin yayılması, prostat bezinden uzaklaşarak kolona ve bağırsaklara sıçrayabilir.
Kanser hücreleri kolonun iç yüzünde büyümeye başlayarak polip oluşumuna sebebiyet verebilirler. Polipler kolonun merkezinde görülen anormal oluşumlardır. Dışkılama sırasında sinirlerin üzerinde ekstra yük biriktirerek ağrıya yol açabilirler.
Kanserin yayılması ilerledikçe sindirilmiş gıdaların bağırsaktan hareketi kısıtlanabilir. Bu da bağırsakta problemler oluşmasına ve tıkanmaya yol açar. Kanser sebebiyle bağırsak tıkanması yaşayan erkeklerde aşırı ağrı hissedilir ve bu durumda acilen tıbbi müdahale gerekir.
Prostat kanserinin yayılması sonucu sıklıkla etkilenen diğer bölgeler leğen kemiği ve mide civarındaki lenf nodlarıdır. Lenf nodları fasulye şeklinde ki dokulardır ve içerisinde lenfositleri bulundururlar. Lenfositler bağışıklık sisteminin parçasıdır. Prostat bezi civarında birden çok bulunan lenf nodları vücudun her bölgesinde bulunmaktadır. Prostat kanserinin yayılması ile kanser hücreleri lenf nodlarına sıçrayabilir ve burada kolonize olabilirler. Bunun sonucunda lenf nodları şişer.
Ayrıca invazif prostat kanseri bulunduran erkeklerde kronik leğen kemiği ve karın ağrısı görülebilir. Bunu sebebi şişmiş lenf nodlarının karındaki ve leğen kemiğindeki sinirlere baskı uygulamasıdır.
Prostat kanserinden şüpheleniyorsanız Prof. Dr. Murat Binbay sizin için önemli bir fırsat olacaktır.