Robotik cerrahi ile prostat ameliyatı yada robotik prostatektomi, deneyimli bir laparoskopik cerrahi ekibi tarafından ileri cerrahi teknoloji yardımıyla gerçekleştirilen minimal invaziv bir işlemdir.
Robotik Cerrahi Sistemi
Robotik yardımlı radikal laparoskopik prostatektomi, da Vinci ® Cerrahi Sistem kullanılarak gerçekleştirilir. Bu sistem; cerrahların gelişmiş görme, kontrol ve hassasiyetle prostat üzerinde çalışmasına olanak tanıyan özel bir robotik cerrahi sistemidir.
Robotik Prostat Cerrahisi Detayları
Gelişmiş cerrahi sistem kullanılarak, minyatürleştirilmiş robotik aletler, cerrahın prostatı ve yakındaki dokuları büyük bir hassasiyetle çıkarmasını sağlar. Ameliyat hastanın karnındaki birkaç küçük kesiden girilerek gerçekleştirilir. Bu, göbek deliğinden kasık kemiğine uzanan büyük bir kesi içeren geleneksel bir radikal prostatektomiden çok daha az invazivdir.
Robotik destekli radikal prostatektomi sırasında, prostat bezini çevreleyen hassas yapıların (örn. sinirler, kan damarları ve kaslar) büyütülmüş bir görüntüsünü sağlamak için üç boyutlu bir endoskop ve görüntü işleme ekipmanı kullanılır ve bu hayati yapıların en iyi şekilde korunmasını sağlar. Prostat, sonunda anahtar deliği kesilerinden birinden çıkarılır.
Cerrahinin çoğu için, cerrah bir bilgisayar konsoluna oturur ve insan bileğinden çok daha büyük bir hareket aralığı sunan minik bilekli aletleri kullanır. Ameliyat, cerrahın elleri hastanın vücut boşluğuna girmeden gerçekleştirilir.
Robotik Cerrahinin Faydaları
Geleneksel açık cerrahi ile karşılaştırıldığında, robotik yardımlı radikal prostatektomi deneyimi geçiren hastalar:
- Daha az kan kaybı
- Daha az acı
- Daha kısa hastanede kalış süreleri
- Daha hızlı iyileşme süreleri (kateterin robotik veya açık prosedürden sonra aynı süre mesanede kalması gerekmesine rağmen).
Robotik Destekli Laparoskopik Radikal Prostatektominin Riskleri
Robotik yardımlı laparoskopik radikal prostatektominin potansiyel riskleri şunları içerir:
- Kanama
- Cerrahi alanda enfeksiyon
- Bitişik doku/organ hasarı
Robotik Cerrahi ile Prostat Ameliyatı Yan Etkileri
Robotik yardımlı laparoskopik radikal prostatektominin başlıca yan etkilerinin oranları, açık cerrahi yaklaşımlarla hemen hemen aynıdır. En yaygın yan etkiler şunları içerir:
Üriner inkontinans (idrarı kontrol edememe): Açık cerrahiye benzer şekilde, robotik prostatektomiyi takiben üriner inkontinans meydana gelebilir. Ancak bu yan etki genellikle zamanla iyileşir.
Erektil disfonksiyon (iktidarsızlık): Prostatektomi sonrası sertleşme fonksiyonunun geri dönüşü hastanın yaşına, ameliyat öncesi cinsel fonksiyonunun derecesine ve ameliyat sırasında sinirlerin korunup korunmadığına bağlıdır. Sinir dokusunda kanserden şüphelenilmedikçe, robotik prostatektomi sırasında cinsel işlev üzerindeki cerrahi etkiyi en aza indirmek için sinir koruyucu teknikler kullanılır.