Laparoskopik Cerrahi ile Kanser Ameliyatı

Laparoskopik Cerrahi ile Prostat Kanseri Ameliyatı

İçindekiler

Prostat kanseri için ve hastayı hastalıktan kurtarma amacıyla yapılan ameliyata radikal prostatektomi denir. Radikal prostatektomi açık cerrahi, laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi ile yapılabilir. Günümüzde robotik cerrahi ile yapılan radikal prostatektomi ameliyatları altın standart teknik olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Bu bölümde laparoskopik radikal prostatektomi ameliyatının özelliklerini anlatacağız.

Laparoskopik radikal prostatektomi, ilk olarak 2000’li yılların başında tarif edilmiştir. Hastanın karnına göbeğin alt kısmından 5 adet trokar yerleştirilerek ve karın içine karbondioksit gazı verilerek yapılan kapalı bir ameliyattır. Büyük prostatlarda, şişman hastalarda ve kalça yapısı dar hastalarda uygulanması zordur.

Prostat ameliyatı esnasında karın içinde karbondioksit gazı basıncı olduğu için prostat etrafındaki toplar damarlar kanamaz. Kamera yardımı ile prostat çevresi 10 kata kadar büyütülerek görülebilir. Kanama da olmadığı için açık radikal prostatektomiye üstün bir görüş sağlanır. Ameliyat sırasında kullanılan aletler çubuk gibi olduğu ve hiçbir noktadan kıvrılmadığı için ameliyatı vücudun bu dar noktasında yapmak oldukça zor ve yorucudur. Bu yüzden bu ameliyat sadece çok yetenekli ve deneyimli laparoskopik cerrahlar tarafından yapılabilmektedir.

Laparoskopik Cerrahi Ne Zaman Düşünülür?

  • Hasta prostat kanseri tanısı almışsa ve kanser uzak dokulara yayılmamışsa
  • Hasta açık ameliyat olmak istemiyor ama robotik cerrahi sistemi olan hastaneyi de karşılayamıyorsa
  • Hastanın ameliyat öncesi sertleşme bozukluğu varsa (böylece ameliyatta kaybedilecek bir şey kalmamış olur)
  • Laparoskopik radikal prostatektomi ameliyatı yapabilecek yetenekte ve bu ameliyatlarda tecrübeli bir üroloji uzmanı varsa J (Ülkemizde bu ameliyatı yapabilecek cerrah sayısı bir elin parmaklarından azdır, yapabilenlerin de çoğu laparoskopik ameliyatın sonuçlarından tatmin olmadığı için artık robotik ameliyat yapmaktadır)

Laparoskopik Cerrahi Nasıl Gerçekleştirilir?

Laparoskopik radikal prostatektomi genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında üroloji uzmanı, karın bölgesine göbek altından 2 adet 1 cm 2 adet de 5 mm’ lik toplam 4 kesi yapar. Bu ameliyatı yapmak için ameliyata 3 kişi girer (Bir cerrah, iki asistan). Bir asistan kamerayı tutarak, diğer asistan ise dokuları açarak cerraha işlem yapacağı noktaları gösterir (Yani tüm ekip deneyimli olmalıdır).

Prostatı saran yapılar açılır, idrar tutmayı sağlana kas lifleri kibarca prostat üzerinden sıyrılır. Penis kökünden gelen ana venler bağlanır ve kesilir. Prostat ve bağlı bulunan salgı bezleri, prostatın hemen yanında ve prostata yapışık bulunan sinirlerden sıyrılır. En son prostat idrar torbasından boyun kısmı korunarak ayrılır. Prostat çıkarıldıktan sonra idrar kanalı ve idrar torbası su sızdırmaz bir şekilde birbirine dikilir. Ameliyattan sonra idrarı boşaltmak için bir sonda ve mesane etrafına diren konulur.

Eğer lenf damarlara yayılım açısından riskli bir kanser varsa, o zaman prostatın ve idrar torbasının her iki tarafında yer alan ana damarların etrafındaki lenf bezleri temizlenir.

Laparoskopik radikal prostatektomi ameliyatı sonrası 2-3. günde dren alınır ve hasta taburcu edilir. İdrar kanalı ile idrar torbası arasındaki bağlantı hattı iyileşince, prostat ameliyatı sonrası 9-10. günde sonda alınır.

Günlük faaliyetlerime geri dönmem ne kadar sürer?

Genellikle ameliyattan 3-4 gün sonra hastaneden taburcu edilirsiniz. Dikişleriniz 7-8. Günde alınır. Ameliyat sonrası idrar sondası ortalama 10. Günde çekilir. Sonda çekildikten sonra hastaların %85-90’ i bir süreliğine idrar kaçırır. Hastaların çoğunda idrar kaçırma şikayeti genellikle ameliyat sonrası 3. Ayda sonlanır. Hastaların %10-15’sinde idrar kaçırması kalıcı olarak kalır. Ameliyat sonrası 2 ay boyunca idrar yaptıktan sonra ağrı ve yanma hissedebilirsiniz; sık sık tuvalete gitme ihtiyacınız olabilir. Ameliyat sonrası genellikle 21. Günde iş hayatına geri dönebilirsiniz.

Laparoskopik radikal prostatektomi ameliyatı sonrası cinsel hayat:

Laparoskopik radikal prostatektomi prostat kanseri ameliyatları arasında sertleşme fonksiyonlarını olumsuz olarak en çok etkileyen ameliyat tipidir. Laparoskopik radikal prostatektomi ameliyatı sonrası sertleşme fonksiyonlarınız etkilenecektir. Prostat kanseri yaygınlığına göre ameliyatta sertleşmeyi sağlayan sinirleriniz çift taraflı veya tek taraflı korunur (bazen de hiç korunmaz). Laparoskopik radikal prostatektomi sonrası eğer sertleşmeyi sağlayan sinirleriniz çift taraflı korunmuşsa, ameliyat sonrası sizde %35-40 ihtimalle sertleşme fonksiyonlarınız geri dönecektir. Bu geri dönüş ameliyat sonrası 1 yıla kadar olan bir süreyi kapsamaktadır. Ameliyat sonrası sonda çekilir çekilmez tüm hastalara “fosfodiesteraz 5 inhibitörleri” grubu sertleşmeyi kolaylaştırıcı ilaçlar başlanır. Genellikle bu ilaçlar ameliyat sonrası dönemde düzenli olarak kullanılır.

Eğer sertleşme fonksiyonlarınız ameliyat sonrası erken dönemde geri döndüyse, 6 hafta seks yapmaktan kaçının. Laparoskopik radikal prostatektomi ameliyatı sonrası, sperm kanallarınız kesildiği ve sperm sıvısını oluşturan bezler çıkarıldığı için boşalma esnasında dışarıya çok az bir sıvı çıkar. Boşalma sonrası hastalar orgazm (haz) hissini yaşar.

Laparoskopik radikal prostatektomi ameliyatı sonrası doğal yollarla çocuk sahibi olamazsınız. Çocuk sahibi olmak isterseniz tüp bebek yönteminden yararlanmanız gerekir.

Ameliyattan sonraki 2 ay boyunca:

  • Her gün en az 2 litre sıvı alın; özellikle de su için
  • 5 kilodan daha ağır şey kaldırmayın
  • Ağır bir egzersiz yapmayın, koşmayın.
  • Bisiklet veya motorsiklet sürmeyin
  • Traktör kullanmayın, ata binmeyin
  • Termal banyolara ya da saunaya gitmekten sakının
  • Lifli gıdalarla beslenin ve kabız kalmayın

Laparoskopik radikal prostatektomi sonrası aşağıdaki durumlarda hemen “üroloji uzmanı” nıza gitmeniz gerekir

  • Ateş geliştiğinde
  • İdrar yapamadığınızda
  • Ağır kan kaybı ya da ağrınız olduğunuzda

Laparoskopik cerrahi avantajları

  • Ameliyat sırasında ve sonrasında kanama ihtimalinin çok düşük olması (Açık ameliyata göre)
  • Ameliyat sonrası daha az ağrı (Açık ameliyata göre)
  • Ameliyat sonrası daha kısa estetik görünüm (Açık ameliyata göre)
  • Ameliyat sonrası daha kısa hastanede kalış süresi (Açık ameliyata göre)
  • Ameliyat sonrası işe daha kısa sürede dönüş (Açık ameliyata göre)
  • Prostat kanserini tedavi etme açısından açık ameliyat ve robotik ameliyata benzer sonuçlar.

Laparoskopik cerrahinin dezavantajları

  • Sertleşme fonksiyonlarını olumsuz yönde en çok etkileyen prostat kanseri ameliyatı
  • Bu ameliyatı yapabilecek üroloji uzmanı ve ekip bulma zorluğu
  • Ameliyat sonrası daha fazla idrar kaçırma riski (Robotik cerrahiye göre)
  • Ameliyat sonrası sondanın daha uzun kalması (Robotik cerrahiye göre)
prostat ameliyatı iletişim

Laparoskopik Cerrahi ile Kanser Ameliyatı” için 2 yorum

  1. laparoskopik cerrahi ile yapılan ameliyat sonucunda prostat kanserinden tamamen kurtulmak mümkün müdür?

  2. prostat kanseri hatasıyım. laparoskopik cerrahi ile ameliyat olursam kaç gün içinde taburcu olurum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir