Prostatit, erkeklerde mesanenin tam altında yer alan ceviz büyüklüğündeki prostat bezinin şişmesi ve iltihaplanmasıdır. Prostat bezi, spermi besleyen ve taşıyan sıvıyı üretir. Prostat iltihabı genellikle ağrılı veya zor idrara çıkmak gibi durumlara neden olur.
Prostatit her yaştan erkeği etkiler, ancak 50 yaş ve üzerindeki erkeklerde daha yaygın olma eğilimindedir. Prostatitin oluşumunda birçok neden etkili olabilir. Prostatit bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Prostatit Türleri Nelerdir?
Sebebe bağlı olarak, prostat iltihabı yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir. Bazı prostat iltihabı tipleri aylarca devam eder veya tekrar eder (kronik prostatit). 4 adet prostatit türü vardır:
1- Akut bakteriyel prostatit: Bu tip en az görülen ve kısa süren bir tiptir. Tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit edebilir. Teşhis edilmesi en kolay prostatit tipidir.
2- Kronik bakteriyel prostatit: Semptomlar daha az yoğun ve birkaç yıl içinde gelişir. Genç ve orta yaşlı erkekleri etkiler. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olma olasılığı daha yüksektir.
3- Kronik prostatit veya kronik pelvik ağrı sendromu: Bu durum kasık ve pelvik bölge etrafında ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Her yaştan erkekleri etkileyebilir.
4- Asemptomatik inflamatuar prostatit: Prostat iltihaplıdır ancak semptom yoktur. Genellikle başka bir hastalık için teşhis konduğunda keşfedilir.
Prostatit Belirtileri
Prostat enfeksiyonu belirtileri, enfeksiyonun türüne bağlı olarak değişir. Akut bakteriyel prostatit semptomları ciddidir ve aniden olur. Aşağıdaki durumlarda hemen uzman ürolog hekime başvurulmalıdır:
- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
- İdrar yapma zorluğu
- Geceleri sık idrara çıkma
- Acil idrara çıkma ihtiyacı
- İdrarda kan görülmesi
- Karında, kasıkta veya sırtta ağrı
- Skortum veya rektumda ağrı
- Ağrılı boşalma
- Grip benzeri belirti veya semptomlar (bakteriyel prostatit ile)
İdrarda veya spermde hoş olmayan bir koku veya kan fark edilmesi ve alt karın bölgesinde veya idrar yaparken ciddi ağrı hissedebilmesi. Bunlar akut bakteriyel prostatit enfeksiyonu belirtileri olabilir.
Kronik bakteriyel prostatitin belirtileri, akut bakteriyel prostatit kadar şiddetli değildir. Bu belirtiler yavaş yavaş gelişir. Semptomlar üç aydan fazla sürebilir ve şunları içerebilir:
- Sık sık ya da acil idrara çıkma
- Kasık, alt karın, ya da alt sırt ağrısı
- Testis veya penis ağrısı
- İdrar yaparken yanma hissi
- Mesane ağrısı
- İdrar akışının başlayamaması veya zayıf bir akışın olması
- Ağrılı boşalma
Prostatit Oluşumunda Risk Faktörleri
Akut bakteriyel prostatite, sıklıkla yaygın bakteri suşları neden olur. İdrardaki bakteriler prostatınıza sızınca enfeksiyon başlayabilir. Antibiyotikler enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılır. Bakterileri yok etmezlerse prostatit tekrarlayabilir veya tedavisi zor olabilir (kronik bakteriyel prostatit). Bölgeye ameliyat veya travma nedeniyle oluşabilecek alt idrar yollarında sinir hasarı, bakteriyel bir enfeksiyonun neden olmadığı prostatite yol açabilir.
Prostat iltihabı oluşumu için risk faktörleri:
- Genç veya orta yaşlı olmak
- Daha önceden prostat iltihabı geçirmek
- Mesanede veya spermi ve idrarı penise (idrar yolu) taşıyan tüpte enfeksiyon olması
- Pelvik travmaya sahip olmak, örneğin bisiklete binmek veya ata binmek
- Mesaneyi boşaltmak için üretraya yerleştirilmiş bir tüp kullanılması (idrar kateteri)
- HIV / AIDS Olmak
- Prostat biyopsisi geçirmiş olmak
Prostat İltihabı Komplikasyonları
Prostatitin komplikasyonları şunları içerebilir:
- Kanın bakteriyel enfeksiyonu (bakteriyemi)
- Testisin arkasına bağlı sargılı tüpün iltihabı (epididimit)
- Prostatta irin dolu kavite (prostat apsesi)
- Kronik prostat iltihabı ile ortaya çıkabilecek semen anomalileri ve kısırlık
Prostatitin prostat kanserine yol açabileceğine dair doğrudan bir kanıt yoktur.
Prostat Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi sırasında doktorunuz, bakterileri dışarı atmak için sıvı alımınızı artırmanızı tavsiye edebilir. Alkol, kafein ve asidik veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmak faydalı olabilir.
Bakteriyel prostatit için, altı ila sekiz hafta boyunca antibiyotik veya antimikrobiyal alırsınız. Şiddetli akut enfeksiyonunuz varsa, hastaneye yatışa ihtiyacınız olabilir. Bu süre zarfında, intravenöz olarak sıvı ve antibiyotik alacaksınız.
Kronik bir bakteriyel enfeksiyon en az altı ay antibiyotik gerektirir. Bu tekrarlayan enfeksiyonları önlemek için gereklidir. Doktorunuz ayrıca mesane kaslarınızın gevşemesine ve semptomları azaltmasına yardımcı olmak için alfa blokerleri reçete edebilir.
Bazı alternatif tedavi yöntemleri:
- Sıcak banyolar veya prostat masajı
- Sıcak su şişelerinden veya ısıtma pedlerinden ısı tedavisi
- Kegel egzersizleri, mesaneyi eğitmeye yardımcı olmak için
- Alt sırttaki yumuşak dokuların rahatlamasına yardımcı olmak için miyofasyal salınım
- Gevşeme Egzersizleri
- Akupunktur
Tamamlayıcı veya alternatif ilaçları denemeden önce mutlaka uzman bir ürolog ile konuşun. Takviye tedaviler, halihazırda aldığınız ilaçlarla etkileşime girebilir ve vücudunuza beklenmedik hasarlar verebilir.
Sizlerde prostatit hakkında şüphe duyuyorsanız uzman hekimimizle iletişime geçebilirsiniz.