Prostat kestane büyüklüğünde bir bezdir ve yaklaşık 30 gramdır (yaklaşık 1 ons). Erkek üreme sisteminin bir parçasıdır ve vücudun içinde bulunur. Prostatın en önemli işlevi, testislerden sperm hücreleri ve diğer bezlerden gelen sıvılarla birlikte semen oluşturan bir sıvının üretilmesidir. Prostatda bulunan kaslar ayrıca spermin idrar yoluna zorla bastırılmasını ve boşalma sırasında dışarıya atılmasını sağlar.
Prostat Bezinin Dokusu
Prostat, mesanenin hemen altında ve pelvik taban kaslarının üzerinde bulunur. Prostat bezindeki kanallar, prostattan geçen üretra içine akar. “Prostat” kelimesi, prostat bezinin pozisyonunu tanımlayan “daha önce dikilen” anlamına gelen Yunanca ifadeden alınmıştır.
Prostat bezi, birçok düz kas lifi ve elastik bağ dokusu içeren bir bağ dokusu kapsülü ile çevrilidir, bu yüzden incelendiğinde dokunmaya karşı çok elastik hissi verir. Prostatın içinde birçok düz kas hücresi de vardır. Boşalma sırasında bu kas hücreleri büzülür ve prostatta depolanan sıvıyı idrar yoluna zorla bastırır. Bu, sıvı ve sperm hücrelerinin, diğer bezlerden gelen sıvı ile birlikte semen oluşturmak üzere birleşmesine neden olur; bu daha sonra serbest bırakılır.
Prostatın yapısı en içten dışa doğru üç bölgeye ayrılabilir.
- Geçiş bölgesi, prostat bezinin iç bulunur ve prostatın (yaklaşık% 10) küçük bir parçasıdır. Mesane ile üretranın arasındaki idrar yolunu çevreler.
- Merkezi bölge, geçiş bölgesini çevreleyen ve prostatın toplam kütlesinin yaklaşık dörtte birini oluşturan bölgedir. Burada, seminal kanal ve seminal veziküllerde ortak olan kanal bulunur. Bu kanal ayrıca boşalma kanalı (Ductus ejaculatorius) olarak da bilinir.
- Çevresel bölge, doku kütlesinin yaklaşık % 70’ini oluşturur. Periferal bölgesinin bir parçası olup, prostatın bezinin ana bölümünü temsil eder.
Prostatın Görevleri
Semen için sıvı üretimi:
- Spermanın bir kısmı prostatta üretilir. Testislerden sperm hücreleri, seminal vezikül sıvısı ve prostatın altındaki başka bir bezelye şeklindeki bez tarafından salgılanan salgılarla birlikte, prostatın sıvısı meni oluşturur. Bu sıvıların tümü üretrada birlikte karıştırılır.
- Prostatın ürettiği salgı, sperm hücrelerinin düzgün çalışması ve dolayısıyla erkeklerde doğurganlık için önemlidir. İnce, sütlü sıvı, prostat spesifik antijen (PSA) gibi birçok enzim içerir. Bu enzim spermi inceltir.
- Hormon benzeri madde çoğunlukla sperm hücresinin hareketliliğini sağlar (hareket kabiliyeti).
Boşalma sırasında üretranın mesaneye kadar kapatılması:
Boşalma sırasında prostatın ve mesanenin sfinkter kası, mesanenin içine girmesini önlemek için üretrayı kapatır.
İdrar yaparken seminal kanalların kapatılması:
İdrar yaparken merkezi bölge kasları prostatın kanallarını kapatır, böylece idrar giremez.
Hormon metabolizması:
Prostatta erkek cinsiyet hormonu testosteron, biyolojik olarak aktif bir form olan DHT’ye (dihidrotestosteron) dönüştürülür.
Daha detaylı bilgilendirme için İletişime geçebilirsiniz.