Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma

İçindekiler

İdrar kaçırma, idrara çıkmayı (işemeyi) kontrol etme yeteneğinin kaybıdır. İdrar kaçırma bazen prostat kanseri nedeniyle ameliyat olmuş erkeklerde ortaya çıkar.

Prostat kanseri ameliyatı geçirdiyseniz, stres inkontinansı yaşayabilirsiniz. Bu da öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya ağır bir şeyi kaldırdığınızda idrar kaçırabileceğiniz anlamına gelir. Bu mesane üzerindeki baskı nedeniyle olur.

Ayrıca sıkışma tipi inkontinans adı verilen bir tür inkontinans vardır. Bu olduğunda, ani bir idrara çıkma ihtiyacı duyarsınız ve tuvalete gitmeden önce sızıntı olur.

İdrara Çıkmada Prostatın Rolü

İdrar böbreklerden mesaneye boşaltıldığında, vücudunuz idrar yaparken açılmasını “söyleyene” kadar kapalı kalan birkaç valf (sfinkter) tarafından vücut içinde tutulur.

Prostatınızı tamamen aldırdıysanız, radikal prostatektomi adı verilen bir ameliyat geçirdiniz demektir. Prostat beziyle birlikte cerrah, idrarı dışarı atmak veya içeride tutmak için prostat dışında açılan ve kapanan kapakçıklardan birini çıkarmak zorundadır.

Genellikle tek bir çalışan kapak yeterli olabilir. Ancak ameliyattan sonra bölgedeki sinir ve kas hasarları idrar kaçırmaya izin verir. Prostatlarını çıkarmak için ameliyat geçiren erkeklerin yaklaşık %6 ila %8’inde idrar kaçırma görülür.

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

Ameliyattan sonra hafif ila orta derecede sızıntı ile ilgili sorunlar yaşadığınızı fark ederseniz, doktorunuz pelvik taban kasları için ilaçlar veya fizik tedavi egzersizleri gibi invazif olmayan tedavilere başlamayı önerebilir. Bu tedaviler ayrıca her gece işemek için kaç kez kalkmanız gerektiğini de azaltabilir.

Bu yöntemler bazen hafif ila orta derecede sızıntısı olan erkeklere yardımcı olabilir. Kalıcı sızıntı veya daha ciddi bir sorunu olan erkekler ped kullanmaya devam etmek istemiyorlarsa ameliyata ihtiyaç duyabilirler.

Üretral Askı Prosedürü Nedir?

Üretral askı prosedüründe, üretranın bir kısmının etrafına yapay bir ağ bandı yerleştirilerek üretra yeni bir konuma hareket ettirilir. Bu minimal invaziv bir işlemdir, yani cerrahın perine (skrotum tabanı ile anüs arasındaki boşluk) içinde sadece küçük bir kesi (kesi) yapması gerektiği anlamına gelir.

Üretral Askı Prosedürünün Riskleri

Üretral askı prosedürünün ana riski, geçici bir idrara çıkamama durumudur.

Komplikasyonlar nadirdir. Kanama ve enfeksiyon (ağ veya kemik bölgesi veya kasık kemiği), erozyon veya devam eden sızıntıyı içerebilir.

prostat ameliyatı iletişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir