Metastaz Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Tedavi Seçenekleri

Metastaz Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Tedavi Seçenekleri

Metastaz, kanserin yayılmasını tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Normal hücrelerden farklı olarak kanser hücreleri, vücutta oluştukları yerin dışında büyüme yeteneğine sahiptir. Bu olduğunda, metastatik kanser denir. Neredeyse tüm kanser türleri metastaz yapma yeteneğine sahiptir, ancak metastaz yapıp yapmamaları çeşitli bireysel faktörlere bağlıdır.

Metastazlar üç şekilde ortaya çıkabilir:

  • Doğrudan tümörü çevreleyen doku çevresinde büyüyebilirler
  • Kanser hücreleri kan dolaşımı yoluyla uzak yerlere sıçrayabilirler
  • Kanser hücreleri, lenf sistemi yoluyla yakındaki veya uzaktaki lenf düğümlerine yayılabilir.

Yaygın Metastaz Bölgeleri

Kanserlerin metastaz yaptığı en yaygın bölgeler arasında beyin, kemikler, akciğerler ve karaciğer bulunur. Diğer yerler adrenal bezi, lenf düğümlerini, cildi ve diğer organları içerebilir.

Bazen, bilinen bir birincil kanser olmadan da bir metastaz bulunabilir. Bu durumda, birincil kanser kaynağını tespit etmek için kapsamlı bir araştırma yapılır. Hiçbiri bulunamazsa, primeri bilinmeyen bir kanser vakası olarak kabul edilir.

Metastatik Kanser Belirtileri

Bazı kişilerde metastatik kanser belirtisi yoktur veya çok azdır. Kanser semptomları varsa, bunlar metastazın konumuna bağlıdır.

Bir tümör beyne metastaz yapmışsa, semptomlar baş ağrısı, baş dönmesi , görme sorunları, konuşma sorunları, mide bulantısı, yürüme güçlüğü veya kafa karışıklığını içerebilir.

Kemik metastazı ağrıya neden olabilir veya olmayabilir. Bazen, kemik metastazının ilk belirtisi, bir kemiğin küçük bir yaralanma veya yaralanma olmadan kırılmasıdır. Bacaklarda uyuşma veya bağırsak ve mesane kontrolünde güçlüklerin eşlik ettiği şiddetli sırt ağrısı durumları derhal bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Akciğer metastazının kanser semptomları genellikle çok belirsizdir ve kanserle ilgisi olmayan diğer problemlerle ilişkili de olabilir. Öksürük, kan tükürme, göğüs ağrısı veya nefes darlığı bu belirtilerden olabilir.

Karaciğer metastazı ağrıya, kilo kaybına, mide bulantısına, iştah kaybına, sarılığa (cildin ve göz aklarının sararması) neden olabilir.

Metastatik Kanserin Teşhisi

Metastazı tespit etmek için tek bir test yoktur. Çeşitli testler farklı şeyler ortaya çıkaracaktır. Yapılan testler birincil kanserin tipine ve/veya araştırılması gereken semptomlara göre belirlenir.

Kan Testleri

Karaciğer metastazı varlığında karaciğer enzimleri gibi rutin kan testleri yükselebilir. Bununla birlikte, bu kan testleri, ilerlemiş kanseri olan kişilerde bile genellikle normal düzeydedir.

Tümör belirteçleri:

Bazı kanserler, teşhis konduktan SONRA hastalığı takip etmede yardımcı olabilecek spesifik kan testlerine sahiptir. Bu seviyeler yükselirse, hastalığın aktif olduğunun veya ilerlediğinin bir göstergesi olabilir. Bazı örnekler:

Kolon kanseri: CEA (karsinoembriyonik antijen)

Yumurtalık kanseri: CA-125

Prostat kanseri: PSA (prostat spesifik antijen)

Testis kanseri: AFP (alfa-feto-protein)

hCG (insan koryonik gonadotropin)

Daha az spesifik olan ve bu nedenle metastaz teşhisi için bir araç olarak kullanılmayan birkaç tümör belirteci daha vardır.

Görüntüleme Testleri

Vücudun iç kısımlarının çeşitli bölümlerinin “fotoğrafını çekmek” için tasarlanmış birçok test vardır. Yapılan testlerin tipi semptomlara ve/veya kanser tipine bağlı olacaktır.

Ultrason, bir kitleden şüpheleniliyorsa, karın bölgesini incelemenin bir yoludur. Karındaki sıvıyı tanımlamak için iyi bir araçtır ve sıvı dolu karaciğer kistlerini karaciğer veya pelvis içindeki daha katı, şüpheli görünen kitlelerden ayırt etmede iyidir.

BT taraması (bilgisayarlı tomografi), baş, boyun, göğüs, karın ve pelvisi taramak için kullanılabilir. Kontrast ile yapıldığında özellikle lenf düğümleri, akciğerler, karaciğer veya diğer yapılardaki kitleleri belirlemede iyidir.

Kemik taraması, hasarlı kemiklere bağlanan ve taramada “sıcak nokta” olarak gösterilen radyoaktif bir izleyici ile yapılır. Kanser için şüpheli olan kemik hasarı kanıtı için tüm vücudu değerlendirmede en faydalı testtir. Kemik kırılması endişesi varsa, hasarın kapsamını daha fazla tanımlamak için ek düz röntgen çekilebilir.

MRI (manyetik rezonans görüntüleme), bir görüntü oluşturmak için radyo dalgalarını ve mıknatısları kullanan bir testtir. MRI en iyi, sırt omurlarında kemik metastazı varsa omurilikteki olası hasarı tanımlamak veya beyin metastazlarını karakterize etmek için kullanılır.

PET taraması (pozitron emisyon tomografisi), vücudun herhangi bir yerindeki hipermetabolik aktivite alanlarını belirlemeye çalışır. Hastaya bir radyoaktif madde verilir ve bu, hipermetabolik hücrelere çekilen glikoza bağlanır. Tarama tamamlandığında, bu alanlar “aydınlanır”. Çoğu zaman, ancak her zaman değil, kanser hücreleri bu hipermetabolik olma kategorisine girer. Ayrıca hipermetabolik olan her şey kanser değildir.

Bu ve diğer testlerin sonuçları kesin bilgi vermeyebilir. Bulgular birbirleriyle, fizik muayene, semptomlar ve bazı durumlarda biyopsi ile ilişkilendirilmelidir.

Metastaz Yapmış Kanser İçin Tedavi Seçenekleri

Metastaz öncelikle kanserin orijinal bölgesine göre tedavi edilir. Örneğin, bir kişinin prostat kanseri varsa ve kanser karaciğere yayılırsa, prostat kanseri için kullanılan aynı ilaçlarla tedavi yürütülür. Çünkü kanser hücrelerinin kendileri değişmedi, sadece yeni bir yerde yaşıyorlar.

Bazı klinik durumlarda, metastazlar belirli şekillerde tedavi edilebilir.

Beyin Metastazı

Tümör sayısına ve vücudun geri kalan kısmındaki hastalığın yaygınlığına bağlı olarak, tedavi seçenekleri ameliyat, radyasyon tedavisi, gamma knife ameliyatı, kemoterapi ve/veya steroidleri içerebilir.

Kemik Metastazı

Kemik metastazları ağrıya veya kırılma tehlikesine neden olmuyorsa izlenebilir veya ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Ağrı varsa veya kemik kırılgansa, hasarın bulunduğu yere radyasyon verilebilir.

Akciğer Metastazı

Akciğer metastazlarının tedavisi, birincil kanserin yanı sıra metastazların derecesine de bağlıdır. Çoğu durumda, birincil kanserle aynı şekilde (aynı ilaçlarla) tedavi edilecektir. Metastaz akciğer çevresinde sıvı oluşmasına neden oluyorsa, nefes almayı kolaylaştırmak amacıyla sıvıyı çıkarmak için bir prosedür (torasentez) yapılabilir.

Karaciğer Metastazı

Karaciğer metastazlarının sayısı ve büyüklüğünün yanı sıra birincil kanserin tipine ve kapsamına bağlı olarak karaciğer metastazlarını tedavi etmenin çeşitli yolları vardır. Çoğu durumda, karaciğer metastazları, birincil kanserle aynı şekilde (aynı ilaçlarla) tedavi edilecektir.

Hem birincil hem de metastatik kanserin sınırlı olduğu durumlarda, örneğin cerrahi ve radyofrekans ablasyonu (RFA) dahil olmak üzere birkaç yeni yaklaşım vardır. Organ nakli genellikle metastatik kanser için bir seçenek DEĞİLDİR.

prostat ameliyatı iletişim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir