Prostatektomi, vücudunuzun iyileşmek için zamana ihtiyacı olan büyük bir cerrahidir. Tipik olarak hastalar prostat kanseri ameliyatı sonrası ilk gece hastanede kalırlar ve işe dönmeden önce evde bir aylığına iyileşmeleri gerekir. Çoğu erkek prostat kanseri ameliyatı sonrası birkaç hafta sonra araba kullanmaya başlayabilir. Ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca ağır kaldırmaktan kaçınmalısınız. Çoğu erkek prostat kanseri ameliyatı sonrası normale döndüğünü hissetmesi genellikle altı hafta alır.
Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar
Acı Kontrolü
Hastanedeyken, muhtemelen elinizde veya kolunuzda ağız yoluyla ve damardan (intravenöz olarak) ağrı kesici verilecektir. Doktorunuz muhtemelen hastaneden çıktıktan sonra evde alabileceğiniz bir ağrı kesici ilaç reçetesi de verecektir. Hastaların çoğu evde asetaminofen (Tylenol) ve ibuprofen (Motrin veya Advil) ile ağrıyı yönetebilir.
Kabızlık
Anestezi, azalmış aktivite ve narkotik ağrı ilacı kombinasyonu sıklıkla bağırsak fonksiyonuyla ilgili sorunlar yaratır. Dışkı yumuşatıcıları veya müshilleri reçete edilebilir. İçme sıvıları, yürüme ve sık yeme, küçük, kolayca sindirilebilir yemekler ve meyveler kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Şişme
Ameliyattan sonra sıvı kilo alımı ve şişlik yaşayabilirsiniz. Bu genellikle ameliyat sırasında sıvı almanın ve ameliyat sırasında lenf bezlerinin çıkarılmasının bir sonucudur, bu da vücudunuzun sıvıları yönetme yeteneğini geçici olarak azaltır. Bu bacaklarınızda şişliğe, alt karnın ve skrotumun şişmesine neden olabilir.
Sonda
Prostat kanseri ameliyatı sonrası uyandığınızda, idrar sondası olacak. Bu, idrar yolundan idrarı boşaltmak için mesanenize yerleştirilen bir tüp. Kateter, bacağınıza bantlanmış bir torbaya bağlanacaktır.
Hemşireniz, hastaneden ayrılmadan önce kateteri nasıl kullanacağınızı size gösterecektir. Muhtemelen kateteri bir veya iki hafta boyunca tutmanız gerekecektir; klinik ziyareti sırasında kaldırılacaktır.
Kateterinizi çıkardıktan sonra, tedavi ekibinizle pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek ve inkontinansın önlenmesine veya azaltılmasına (idrar akışını kontrol edememe) yardımcı olmak için Kegel egzersizleri yapmaya ne zaman başlayabileceğiniz konusunda konuşun. Ameliyattan önce bu egzersizleri başlatmak ve daha kolay öğrenilmesi daha kolay olur, sonra da kateteriniz çıktıktan sonra bunları devam ettirir. Prostat kanserli erkekler için egzersiz hakkında sayfamızdaki Kegels hakkında daha fazla bilgi edinin.
Abdominal Drenaj
Lenf bezlerinin çıkarılması ile karnınızda toplanabilecek sıvıyı tutmak için bir karın boşalması olabilir. Siz hastanedeyken tüp yerinde kalacaktır. Geçici olarak pelvisinize sızabilecek tüm lenf veya idrarları akıtır. Genellikle, hastaneden ayrılmadan önce doktorunuz bu tahliyeyi giderir. Ancak bazı erkekler hastaneden drenaj yapacak ve yaklaşık bir hafta sonra çıkarılmasını sağlayacak.