Prostat Hastalıkları Nasıl Anlaşılır?

Prostat Hastalıkları Nasıl Anlaşılır

Prostat hastalıkları erkeklerde ileri yaş nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunları olarak tanımlanabilir. Prostatta kanser gibi kötü huylu hastalıklar olabileceği gibi iyi huylu hastalıklar da görülmektedir. Bu durum kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. 50 yaş üstü erkeklerde sıklıkla görülen prostat büyümesinde en belirgin durum idrarda sıkıntıdır. Prostat büyümesinin tespit edilebilmesi için bir üroloji uzmanına danışmak gerekir. Belirtiler farklı hastalıklar ile karıştırılabilir. Genel olarak prostat hastalıklarının anlaşılmasında etkili olan belirtiler şunlardır;

  • İdrarı yaparken zorlanma veya yanma
  • İdrarın bitmesi esnasında damlama şeklinde idrarın devam etmesi
  • Sık sık idrara çıkma isteği
  • İdrar yaparken sancılı bir ağrı hissi
  • İdrarın sürekli şekilde atılamaması

Bu belirtilerin olması veya şüphe duyulması halinde üroloji doktoruna başvurmak gereklidir.

Prostat Hastalıkları Tanısı Nedir?

Prostat, mesanenin altında erkeklerde bulunan bir organdır ve 50 yaş üstünde bazı durumlarda hastalıklara neden olabilmektedir. Bu organda meydana gelen hastalıkların tanısının konulabilmesi için yaşanılan sıkıntıların analiz edilmesi gerekir. Prostatta meydana gelen hastalıklar idrardan yola çıkılarak belirlenebilmektedir. Prostat büyümesi, prostat kanseri, prostat iltihabı meydana gelen hastalıklardan bazılarıdır. Prostat hastalığı terimi sadece kanseri ifade etmemektedir.

Prostat hastalıklarının tespit edilmesi için idrar ve kan testlerine ihtiyaç duyulabilir. Bunun haricinde kanserden şüphe duyulması halinde ise PSA değeri tespit edilmesi gereklidir. Bu değer normal bir erkekte max limit olarak 2,5; 50 yaş üstünde erkekte ise max limit olarak 3,5 kabul edilmektedir. Bu limitlerin aşılması halinde prostat kanserinden şüphe edilmektedir. Prostat kanseri tanısının tam olarak konulabilmesi için bu değerin yüksek çıkması ve bazı şikayetlerin yaşanıyor olması gerekir. Normal ve iyi huylu bir yapıya sahipse ilerleme olmaz ve doktor tarafından belirli sürelerle takip edilir. Kötü huylu olması halinde uygun tedaviler uygulanır.

Prostat hastalıklarının arasında günümüzde en yaygın görülen durum prostat büyümesidir. Bu büyüme çoğu kişi tarafından kanser olarak nitelendirilmektedir. Yanlış bir inanıştır ve her büyüme bu şekilde nitelendirilemez. İlerleyen yaşlarda prostatın büyümesi olasıdır. Bu noktada önemli olan idrar ve kan değerlerinin normal seviyede olması ve belirgin bir şikâyetin olmamasıdır.

Prostat Hastalıkları Tedavileri Nelerdir?

Prostat hastalıklarının tedavileri tanıya göre değişkenlik göstermektedir. Basit bir prostat büyümesi ise genellikle herhangi bir tedavi uygulanmaz. Büyümenin durumuna göre bir kanser tanısı konuluyorsa burada önemli olan kanserin evresidir.

Prostat hastalıklarında genellikle hastalığın tanısına göre ilaçlar veya bitkisel tedavi önerilmektedir. Beslenme şeklinin değiştirilmesi ve sağlıklı yaşam tarzına geçiş de hastalığın gerilemesi ve tedavi süreci için oldukça önemlidir.

Prostat iltihabı tanısı için doktor kontrolünde kullanılan antibiyotik kullanımı ile tedavisi mümkündür. Düzenli beslenme ve dengeli yaşam da bu hastalık için tedavi edici etki göstermektedir.

Prostat büyümesi tanısının konulması halinde birçok belirtiyi ortadan kaldıracak bir tedavi uygulanır. Büyümenin nedenleri araştırılarak uygun bir tedavi yöntemi önerilir. Bu yöntemler arasında ilaçla tedavi veya cerrahi tedavi bulunmaktadır.

Prostat kanseri, prostat hastalıkları arasında belirtileri en belirgin olan hastalıklardan biridir.

Hormonal dengesizlikler oluşturan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunlar belirtilerin şiddetli hale gelmesine neden olabilmektedir. Prostat kanseri, prostat büyümesi gibi ortaya çıktığından bu iki hastalık birbiri ile karıştırılabilmektedir. Çok hızlı ilerleyen bir kanser türü olmadığı için tedavi çoğu zaman etkili olabilmektedir. 3.evre bir kanser tanısı halinde bazı kötü sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bu durumdan kurtulmak için her kanser türünde olduğu gibi bu türde de erken tanı önemlidir. 45 yaşından sonra bir uzmana başvurmak hastalığın erken tanısı için gereklidir.

prostat ameliyatı iletişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir