Prostat ameliyatı, prostat kapsülünün yerinde bırakılarak, prostat ve etrafındaki dokuların cerrahi olarak çıkarılması işlemdir. Bu işlemde amaç doğal yollarda idrar çıkışı görülemeyen bireylerde, mesanelerinde fazla idrar bırakan bireylerde, kanlı idrar görülmesi sonucunda idrar çıkışını kolaylaştırma ve sağlıklı hale getirmek amacıyla yapılmaktadır.
Kötü huylu prostat tümörlerine sahip bireylerde ise tümör müdahale edilebilecek boyutta ise çevre dokulara zarar vermemesi, yayılım göstermemesi için prostat ameliyatı yapılmaktadır.
Müdahale edilmeyen prostat hastalıkları sonucunda çok daha ciddi sağlık problemleri oluşabilmektedir. Bu listenin en başında gelen hastalık ise böbrek yetmezliği tablosudur. Yeterli miktarda ve düzende yapılamayan idrar, böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açarak böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir. Bu tablonun son ve en beklendik sonuçlarından biri ise diyalize bağlılık gerektiren bir yaşamdır. Diyalizden bir diğer adım sonrası ise organ nakil sürecidir.
Aynı zamanda müdahale edilmeyen prostat hastalıkları sonucunda vücutta oluşan yaygın enfeksiyon belirtileri de ileri tablolarda ölüme yol açabilmektedir.
Bu bağlamda prostat ameliyatı, oldukça basit ve pek çok hastalığın önünü kesen bir çözüm yöntemidir.
Prostat Ameliyatında Yeni Gelişmeler Nelerdir?
Prostat ameliyatı pek çok yöntemle gerçekleştirilmektedir. Bunlar;
TUR Prostatektomi: Kötü huylu tümör vakaları dışında iyi huylu prostat hastalıkları tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir. Cerrahi aletlerle penisten girilerek sorunlu prostat ve dokularının çıkarılması yöntemidir. Oldukça sık kullanılan bir cerrahi yöntemdir.
Greenlight yöntemi: İyi huylu prostat büyümelerinde kullanılan lazerli tedavi yöntemidir. 110-120 gr prostat büyümelerinde etkilidir. Daha büyük prostat vakalarında farklı bir yöntem tercih edilerek tedavi sürdürülmelidir. Tekrar etme riski vardır.
HOLEP yöntemi: HOLEP yöntemi ise prostata bağlı olarak idrar yapılamadığı durumlarda oluşan idrar yolu tıkanıklığı tedavisinde uygulanmaktadır. Bu yöntemle lazer ışınları sorunlu bölgeye uygulanarak tıkalı yolların açılması sağlanmaktadır. Ağrısız bir işlemdir. Büyük prostatlarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Transvezikal Prostatektomi: Bir diğer isim olarak açık prostat ameliyatı da denilebilir. Bu yöntem diğer yöntemlere kıyasla daha kesin sonuç getirmektedir. Ancak risk ve komplikasyonları da diğer yöntemlere göre daha fazladır. Hastanede yatış süresi daha uzundur. Bu yöntemde ise karın bölgesinde bir kesi açılarak prostat çeşitli cerrahi yöntemlerle dışarı alınmaktadır.
Prostat Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Prostat ameliyatı sonrasında ortaya çıkabilecek pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Bunlar bilinerek cerrahi yollar tercih edilmelidir. Ancak cerrahi durum gerekliliği olan prostat vakalarında ortaya çıkabilecek riskler çok daha fazla olduğundan tüm seçenekler doğru değerlendirerek elde edilebilecek kar ve zarar doğrultusunda etkili kararlar verilmelidir.
Operasyon sonrası ortaya çıkabilecek durumlardan ilki idrar yapmada problem yaşamaktır. Ancak bu sorun bölgedeki ağrılı işlemlere bağlı oluşan ödem ve ağrıya yönelik ortaya çıkmaktadır.
Karşılaşılabilecek bir diğer sorun ise idrar kaçırma ve kanama riskidir.
Prostat ameliyatları sonrasında karşılaşılabilecek bir diğer sorun ise cinsel işlevsizliktir. Bunun yanı sıra yapılan cerrahi müdahale sonrası ortaya böbrek fonksiyonları bozuklukları da çıkabilmektedir. Tüm bu belirtiler yakından izlenerek zamanında müdahale edilebilmesi adına erken dönemde bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
Prostat ameliyatlarında prostat doğrudan alınmadığı durumlarda problemlerin tekrarının görülme oranı artmaktadır. Prostat boyutunun, ortaya çıkardığı rahatsızlıkların şiddetine göre cerrahinin boyutu da belirlenmektedir. Alınmaya uygun boyutta prostatların müdahalesi hemen yapılabilirken, kötü huylu büyümeler gösteren prostat operasyonları ise etkili bir kemoterapi tedavisi sonucu prostat küçülmesi görüldükten sonra yapılabilmektedir.
Bu nedenle doğru zamanda, gecikmeden, erken teşhis sayesinde karmaşık bir ameliyat geçirmek yerine, seyrinde gidebilecek bir ameliyatın ortaya çıkması için belirtiler ortaya çıktığında uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir.