Prostat Kanserinde Robotik Cerrahi Kullanımı

prostat-kanserinde-robotik-cerrahi-kullanimi

İçindekiler

Prostat, erkeklerde pelvis kemiğinin tabanında bulunan ve mesanenin hemen altında yer alan önemli bir organdır. Erkekler için çok önemli olan bu organ aynı zamanda en fazla kanser rahatsızlığının yaşandığı organdır. Prostat kanserinde robotik cerrahi kullanımı son yıllarda oldukça yaygın hale gelmiştir. Bu uygulamanın tercih edilmesinde robotik cerrahinin avantajları ön plana çıkmaktadır. Prostat kanseri tedavisinde en önemli aşamalardan biri dokunun çıkarılmasıdır. Robotik cerrahi sayesinde de bu doku etkili bir şekilde çıkarılmaktadır.

Robotik Cerahi ile Prostat Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik prostat operasyonlarında kişilerin karın içinin görüntülenmesi için bir kamera vardır. Ayrıca cerrahi operasyonu gerçekleştirmek içinde 3 kol bulunduğunu ifade edebiliriz. Bunlara aynı zamanda robotik enstrüman ismi verilir. Bu enstrümanlar sayesinde hastaların göbek bölgesinden 8-12 mm arasında kesiler oluşturulur ve burada kollar yerleştirilir.

Operasyon sırasında prostat dokusu, kesilerden biri genişletilerek çıkarılır. Sonrasında operasyon tamamlanır ve hasta duruma göre birkaç gün hastanede kalır. Robotik cerrahi ile uygulanan operasyonlarda, genel olarak yapılan açık ameliyatlara göre hasta çok daha hızlı iyileşme göstermekte ve hastaneden çıkış süresi de daha erken olmaktadır. Robotik prostat ameliyatı nasıl yapılır merak edenler için genel olarak operasyonun oldukça rahat ve sonrasında da çok daha konforlu olduğunu ifade edebiliriz.

Robotik (Kapalı) Prostat Kanseri Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Robotik operasyonlar, üroloji dalının konusuna giren operasyonlarda tercih edilebilen en etkili ve en önemli yöntemlerden biridir. Bu yöntem birçok hastaya uygulanabilmektedir. Özellikle Prostat kanseri tedavisinde tercih edilen bu yöntem kimlere uygulanabilir bilgi vermek istiyoruz.

Öncelikle kapalı veya robotik prostat ameliyatı, kanser hücresi prostat bölgesi ile sınırlı olan hastalara uygulanan bir tedavidir. Yani eğer kanser hücresi yakındaki dokulara sıçramış veya bulaşmış ise bu yöntem tercih edilmez. Tabi genel muayene sonrasında hastanın durumuna ve ek hastalıklarına göre de karar verilir. Kimlere robotik prostat ameliyatı uygulanabilir konusuna genel olarak muayene sonrasında karar verilebilir.

Robotik Prostat Kanseri Ameliyatı Cinsel Fonksiyonlara Zarar Verir mi?

Prostat kapsülünün yanında yer alan sinirler, erkeklerde sertleşmeyi sağlar ve bu yüzden prostat ameliyatı olacak olan bireyler cinsel fonksiyonların bu operasyondan etkilenip etkilenmeyeceğinden emin olmak ister.

Robotik operasyonlarda kanserli hücreler çıkarılırken çok hassas davranılır ve mümkün olduğunca sinirlerin zarar görmemesi sağlanır. Tabi operasyonda öncelik geride kanserli hücrelerin kalmamasıdır. Genel olarak başarılı ve risksiz bir operasyon olduğu için kişilerin cinsel fonksiyonları da bu durumdan olumsuz etkilenmemektedir.

Robotik Cerrahi ile Prostat Ameliyatı Olanların Bilmesi Gerekenler

Robotik cerrahi yöntemi ile prostat ameliyatı olan bireylerin bilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bunlar;

  • Operasyon sonrasındaki ilk birkaç saat idrara sıkışmış gibi bir his yaşayabilirsiniz. Bu durum kesinlikle geçicidir.
  • Ameliyat esnasında genel anestezi uygulanmakta ve ameliyatın ardından 6. saatte sıvı alınabilirken, 12. saatte ise normal gıdalar alınmaya başlanacaktır.
  • Taburcu olurken doktorunuzun sizlere verdiği reçetede yer alan ilaçları mutlaka kullanmanız gerekir.
  • Taburcu olduktan sonra 7. günden sonra banyo yapabilirsiniz. Öncesinde yapmamanız önerilir.
  • Robotik tedavi sonrasında pansumana gerek yoktur. Ayrıca tedavi sırasında kullanılan dikişler emilebilme özelliğine sahiptir ve bu yüzden dikiş aldırmanıza da gerek yoktur.
  • Operasyondan sonraki en az 3 hafta gibi sürede sert zeminlere oturmamanız gerekir. Ayrıca 6. haftaya kadar da egzersiz yapmak, at binmek ve bisiklet sürmek gibi faaliyetlerden uzak durulması gerekir. Sonrasında rahatlıkla istediğiniz faaliyetlerde bulunabilirsiniz.

Robotik Prostat Kanseri Ameliyatının Klasik Yöntemden Farkı Nedir?

Prostat kanserinin tedavisi için klasik olarak açık operasyonlar düzenlendiğinde, hastanın göbek altından yaklaşık 15 cm’lik bir kesi oluşturulur. Bu durumda operasyon sırasında cerrahi ekip ve hasta oldukça zorluk yaşar. Tabi operasyonun sonrasında da hasta için çok zorlu ve ağrılı bir süreç başlar. Hem kesinin iyileşmesi geç olurken hem de hastanın enfeksiyon riski oldukça fazla olur.

Robotik cerrahide operasyon küçük kesilerden sokulan kollar yardımıyla yapıldığı için hem cerrahi ekip çok daha rahat çalışır hem de operasyondan sonra hasta çok daha rahat bir iyileşme süreci geçirir. Bu yüzden Prostat kanserinde robotik cerrahi kullanımı çok daha avantajlı ve faydalıdır. Yakın zamanda böyle bir operasyon geçirecekseniz ve eğer sağlık durumunuz bu operasyona uygunsa mutlaka tercih etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

prostat ameliyatı iletişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir