Erkeklerde görülen en önemli kanser türlerinden biri olan prostat kanseri erken teşhis edilerek tedavi edilebilir ve hasta sağlığına kavuşabilir. Ancak bunun için hastaların, kanserin belirtilerini takip etmesi ve mutlaka tedaviye başlaması gerekir. Prostat kanserinin başlıca belirtileri nelerdir konusu son derece önemli ve üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Belirtilerin neler olduğu ve hastalığın neden oluştuğu konusunda detaylı bilgi vermeden önce sizlere prostat kanserinin ne olduğu hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri, erkeklerde üreme sistemlerinin önemli bir parçası olan prostat bezlerinin kontrolsüz ve anormal şekilde çoğalması sebebiyle oluşan kötü huylu oluşumlardır. Prostat bezi, insan vücudunda mesanenin altında yer alan karın bölgesinde bulunan ve üreta ismi verilen idrar yolu çevresini saran ortalama ceviz büyüklüğünde bir organdır. Erkeklerde üreme sistemlerinin fonksiyonlarını düzenlemek amacıyla bulunur. Bazı hastalarda iyi huylu prostat büyümesi gerçekleşirken bazı hastalarda çoğalan hücreler kötü huylu olduğu için kansere neden olur.
Prostat kanseri teşhislerinin %60’ının 65 yaş üzeri hastalarda olduğu görülür. Yani bu durumda ilerleyen yaşında ve yaşam tarzının prostat kanserine neden olabileceği düşünülebilir.
Prostat Kanserinin Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Her kanser hastalığında olduğu gibi prostat kanserinde de belirtiler ilerleyen evrelerde kendini net bir biçimde göstermeye başlar. Genel olarak kanser hastalıklarında erken teşhis için mutlaka düzenli olarak muayene yapılması gerekir. Özellikle erkekler yaşları ilerlediğinde düzenli üroloji muayenesi yaptırmalıdır. Ancak bu şekilde rahatsızlığın erken teşhisi söz konusu olabilir. Erken teşhis dışında prostat kanserinin belirtileri aşağıdaki gibi olmalıdır;
- İdrar yaparken zorlanma
- İdrarda ya da menide kan bulunması
- Sık sık idrara çıkma
- Ereksiyon sorunları
- Boşalırken ağrı
- İstemsiz kilo kaybı
- Prostat kanserleri ayrıca sıklıkla kemiğe sıçradığı için kalça, bel veya bacakta şiddetli ağrılara sebep olabilir.
Prostat bezleri mesanenin hemen altın yer alan bölgede bulunduğu için ortaya çıkan belirtiler de genellikle üriner sisteme ait belirtilerdir. Tümör kişilerin prostatında büyüme yaptığı için kişiler sık sık idrara çıkar ve aynı zamanda yavaş, kesikli idrar yapar. Bu belirtilerin mutlaka takip edilmesi ve doktora başvurulması gerekir.
Prostat Kanserinin Nedenleri
Kesin olarak nedeni bilinmese de prostat kanserinin nedenleri ile ilgili bazı araştırmalar ve bu araştırmaların sonuçlar vardır. Genel olarak bu nedenler aşağıdaki gibidir;
- Hücrelerin büyümesinden sorumlu olan genler onkogenler olarak adlandırılır ve bunlar hücrelerin büyümesini kontrol altında tutar. Ayrıca hücrelerin doğru zamanda ölmesini sağlayan genler ise tümör baskılayıcı genler olarak ifade edilir. Bu iki önemli gen üzerinde gerçekleşen mutasyonlar, prostat kanserinin oluşumunda önemli bir etkendir.
- Prostat kanseri için tetikleyici olan diğer faktörler; ilerleyen yaş, ailede daha önce prostat veya meme kanseri öyküsünün olması ve siyahi ırktır.
- Hayvansal proteinlerin fazla tüketilmesi ve özellikle yağ bakımında zengin gıdaların tüketilmesi prostat kanseri riskini artırmaktadır.
- Obezite ve hareketsiz yaşam biçimi de yine prostat kanseri için risk faktörü oluşturur.
- Genetik yatkınlık tüm kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de önemli bir nedendir. Birinci derece yakınlarında kanser öyküsü olan bireylerin mutlaka gençlik dönemlerinden itibaren düzenli olarak gerekli kontrolleri yaptırması gerekir.
- Beslenme yine son derece önemli ve etkili bir faktördür. Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketilmesi, yüksek oranda kalsiyum alınması, doymuş yağlı gıdalardan fazla alınması, et ürünlerinin tüketiminin aşırı olması genel olarak prostat kanseri riskini artırmaktadır.
Genel olarak sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, genetik yatkınlık prostat kanseri riskini artırmaktadır. Bireylerin sağlıklı bir yaşam tarzına geçmesi ve özellikle gerekli kontrolleri düzenli olarak yaptırması riskleri azaltmaktadır.
Prostat Kanserinin Tedavisi
Teknolojinin gelişmesi ve yeni tedavi yöntemlerinin ortaya çıkması ile prostat kanserinin de son derece etkili ve başarılı bir şekilde tedavisi yapılabilmektedir. Özellikle son yıllarda uygulanan robotik cerrahi yöntemleri sayesinde kanserli hücreler kolaylıkla yok edilebilmektedir. Bu tedavilerle, hasta kısa sürede sağlığını kavuşmaktadır. Tabi hastalıkların tedavi edilmesinde ve etkili sonuçların elde edilmesinde erken teşhis önemli bir yere sahiptir. En etkili ve en iyi tedaviler bile hastalığın son evrelerinde ne yazık ki yeteriz kalır. Bu yüzden de kişilerin öncelikle Prostat kanserinin başlıca belirtileri neler bilmesi ve bunları takip etmesi gerekir.