Prostat Ameliyatı Sonrası Olabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Prostat Ameliyatı Sonrası Olabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Klasik olarak, prostat ameliyatından sonra en sık görülen komplikasyon kanamadır. Ameliyat esnasında olursa prostat yeterli şekilde temizlenmeyebilir. Ameliyat sonrası olursa hasta tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası idrar kanallarında darlık gelişmesi nadiren gelişen ama olduğunda hem doktor hemde hasta için can sıkan bir komplikasyondur. Üretra darlığı olmaması için mümkün olduğunca ince aletler ile çalışmak ve aletlerin bakımının tam olması lazım.

Prostat ameliyatı sonrası idrar yollarında enfeksiyon görülebilir. Literatürde prostat ameliyatlarından sonra mesane patlamasına kadar uzanan uzun bir komplikasyon listesi sayabiliriz. Doğrusunu söylemek tecrübeli bir cerrahın ellerinde modern aletler kullanılarak yapılan prostat ameliyatlarında komplikasyon riski minimaldir.

Prostat ameliyatından sonra hastaların cinsel hayatları nasıl etkilenir?

Eğer bir hastanın sertleşme fonksiyonları prostat ameliyatı öncesi normalse; prostat büyümesi nedeniyle tecrübeli ürologlar elinde yapılan modern ameliyatlar (plazmakinetik TUR, greenlight lazer, Holmiyum lazer enükleasyon) sonrası sertleşme bozukluğu ortaya çıkma ihtimali %1-2 ‘dir.

Prostat ameliyatlarından sonra sıklıkla dışarıya atılan meni miktarında azalma olur çünkü prostat kazındığı için yumurtalıklardan dışarıya çıkan meninin bir kısmı idrar torbasına bir kısmı dışarıya atılır. Bu durum çocuk düşünen yaşlı baba adayları için önem arz eder.  

> Prostat ameliyatı robotik cerrahi ile yapıldığında çok başarılı sonuçlar elde edildiğini biliyoruz. Robotik cerrahi için ne düşünüyorsunuz?

Prostat kanseri ameliyatlarında robotik cerrahinin yeri tartışılmaz. Prostatı bir portakal gibi düşünürseniz, prostat kanseri ameliyatında portakalı etrafındaki dalları, yaprakları ile çıkarıyoruz. Prostat büyümesi ameliyatında ise portakalın iç kısmındaki meyvesini çıkarıyoruz, portakalın kabukları, dalları, yaprakları her şey yerinde kalıyor.

Prostat kanseri ameliyatında prostat ve etrafındaki salgı bezleri geniş bir şekilde çıkarıldığı için, prostatın hemen yakınından geçen sertleşmeyi ve idrar tutmayı sağlayan sinirlere ve yapılara zarar vermemek lazım. Robotik cerrahide kanama olmadığı için her nokta çok iyi bir şekilde görülüyor ve doktora mükemmel bir şekilde ameliyatı yapma imkanı veriyor. Kanserli dokular temizleniyor.

Hastaların neredeyse hepsinde ameliyat sonrasında (iyileştikten sonra) idrar kaçırma görülmüyor. Hastaların büyük kısmı cinsel hayatlarına dönüyor. Fakat ameliyatı yapan robot değil; cerrah robotik sistemi kullanarak ameliyatı yapıyor. Ameliyatın başarısı için ameliyatı yapan kişinin bilgisi, tecrübesi ve yeteneği çok önemli. Prostat büyümesinde ise ameliyatlar işeme deliğinden yapılabildiği için gerekmedikçe robotik cerrahi ile karına 5 delik açmaya gerek yok. Sonuç: Robotik cerrahi prostat kanseri ameliyatında mükemmel, prostat büyümesinde yeri sınırlı.

> Prostat büyümesi nedeniyle prostat ameliyatı olan bir hastada prostat kanseri gelişebilir mi?

Bu konu aslında hastaların en çok yanıldığı konuların başında geliyor. Prostat büyümesinde prostatın içini çıkarıyoruz, kabuğu kalıyor; halbuki prostat kanseri prostatın kabuğundan çıkıyor. Bu yüzden iyi huylu prostat büyümesi nedeniyle ameliyat olan hastalarda ilerleyen yıllarda prostat kanseri gelişebilir. Bu hastaların hiç bir şikayeti olmasa dahi mutlaka prostat kanseri açısından üroloji kontrollerine devam etmeleri gerekir.

Prostat Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler:

  • > Erkekler yaşlandıkça prostat büyür fakat her prostat büyümesi işeme şikayetine yol açmaz.
  • > Prostat büyüklüğü ile hastaların işeme şikayetleri arasında bir ilişki yoktur.
  • > İşeme şikayetleri sadece prostat büyümesinden kaynaklanmaz, idrar torbası veya idrar yolu kanserleri, taşlar, nörolojik bozukluklar, idrar yolu darlıkları ve enfeksiyonlarda işeme şikayetine neden olabilir.
  • > PSA seviyesi normal sınırların altında olması sizde prostat kanseri olmadığını göstermez (Prostat kanserlerinin %25’inde PSA 4’ün altındadır).
  • > Prostat kanserinin tedavisi prostat biyopsisi ile konur, PSA ile değil.
  • > Sadece ultrason ile yapılan “klasik”  prostat biyopsilerinde insan hayatını tehdit edecek kanserlerin 1/3’ ü kaçırılabilir. Günümüzde MR çekilerek yapılan füzyon biyopsilerinde insan hayatını tehdit edebilecek kanserler kaçırılmaz.
  • > Prostat kanseri erken dönemde hiçbir şikayete neden olmaz, şikayete neden olduğunda tedavisi çok zordur.
  • > Robotik cerrahi prostat kanseri ameliyatları için mükemmel bir seçimdir, iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde robotik cerrahi pek tercih edilmez.
  • > Robotik cerrahide ameliyatı robot yapmaz, bu konuda eğitimli cerrah robotik cerrahi sistemini kullanarak ameliyatı yapar.
prostat ameliyatı iletişim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir