Prostat Hastalıkları Neden Olur?

Prostat Hastalıkları Neden Olur

Prostat hastalıkları erkeklerde bulunan prostat isimli, üreme ile ilgili salgıların salgılanmasıyla görevli olan bir salgı bezinde ortaya çıkar. Prostat, içinde işeme kanallarını bulundurmaktadır. Erkeklerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak büyüyen bu salgı bezi bazı işlevsel bozukluklara neden olmaktadır. En sık olarak karşılaşılan prostat hastalıkları şunlardır:

  1. Prostat büyümesi
  2. Prostat kanseri
  3. Prostat iltihabı

Prostat hastalıklarının ortaya çıktığını düşündürmesi gereken bazı belirgin belirtiler vardır. Bu belirtilerle karşılaşıldığı durumlarda mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Bu belirtiler; sık idrara çıkma, gece idrara çıkma sayısında artış, idrar kaçırma, idrar yaparken ağrı, idrar tutamama, idrar yapımından sonra hala idrar olması hissi.

50 yaş ve üzeri erkeklerde bu belirtilerle karşılaşıldığı durumlarda akla mutlaka prostat hastalıkları ihtimali gelerek doktora başvurulmalıdır.

Tüm bu belirtilerle karşılaşılmadan önce de yine 50 yaş ve üzeri erkeklerin düzenli olarak prostat muayenesi olmaları gerekmektedir. Prostat bezi belirli bir grup yaş ve üzeri erkekler için risk teşkil etmesi sebebiyle mutlaka düzenli aralıklarla muayene edilmelidir.

En Sık Karşılaşılan Prostat Hastalıkları

Prostat Büyümesi: Yaş ilerlemesi ile birlikte erkeklerde sıklıkla görülebilen bir hastalıktır. İyi huylu büyümelerde herhangi bir tehlike yer almamaktadır. Cerrahi müdahale, embolizasyon adı verilen yeni bir yöntemle kolaylıkla çözülebilen bir sağlık problemidir. Belirtileri ise idrar kaçırma, zorlu idrar yapma, zayıf idrar akışı, gece sıklıkla idrara çıkma hissi gibi belirtiler göstermektedir.

Prostat Kanseri: Kötü huylu prostat büyümeleri olarak da adlandırılabilir. Erken tarama önlemleri ile erken teşhis edildiğinde korkulmaması gereken bir hastalıktır. Belirti olarak idrara bağlı sorunlar ve idrarda kan görülebilir. Sırt, kalça ağrıları, mesane kontrolünde azalma, cinsel bozukluklar, pelvik bölge rahatsızlıkları görülebilir. Prostat kanseri tedavisi çok basamaklı tedavilerden oluşmaktadır. Hastalığın evresine göre planlanmaktadır. Tanı koyabilmek için görüntülemeler ve biyopsi gerekmektedir. Tanı konduktan sonra hastalık aşamasına göre cerrahi operasyonlar, kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler planlanmaktadır.

Prostat İltihabı: Belirtileri diğer prostat hastalıkları ile ortaktır. Diğer belirtilere ek olarak ateş ve titreme de görülmektedir. İltihaba neden olan faktör belirlendikten sonra gerekli tedavi planı oluşturulur. Genel olarak tedavi içerisinde antibiyotikler, ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar yer alır. Semptomatik tedavi oluşturularak kısa sürede iyileşme sağlanması mümkün olmaktadır.

Prostat Hastalıklardan Korunmak İçin Yapılabilecek Bazı Uygulamalar

Prostat hastalıkları erkeklerde ileri yaşlarda bozulan sağlığa ek olarak ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıkmaması içinse genç yaşlardan itibaren sağlıklı beslenmeye ve yaşamaya özen gösterilmelidir. Sebze, meyve tüketimi sağlanmalı ve gün içerisinde bol bol su tüketilmelidir. Beslenme planında şekerli, yağlı, tuzlu ve zararlı etkenli yiyecekler bulunmamalıdır.

Bunun yanı sıra spor yapma alışkanlığı oluşturulmalıdır. Her sabah düzenli yapılan yürüyüş ve koşu sağlığın sürdürülmesinde oldukça etkili olacaktır.

Sağlıklı yaşam davranışları pek çok hastalığı önleyebildiği gibi prostat hastalıklarını önlemede de oldukça etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra uygulanan bu yöntemler haricinden yukarıda bahsedilen belirtilerden bir tanesi bile görüldüğü takdirde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Belirti görmeyi beklemeden her 50 yaş ve üzeri erkek grubu düzenli olarak kontroller yaptırmalıdır. Hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi edilmesi daha uzun ve zorlu süreçlerden oluşmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için erken teşhisi sağlamak ve tedaviyi başlatmakta en az sağlıklı yaşam davranışları kadar önemli bir yer tutmaktadır.

Yapılan son araştırmalara göre ise hareket etmek ve tüm bedeni çalıştıracak egzersizler yapmak prostat hastalıklarının ortaya çıkmasını önlemekte ve geciktirmektedir.

prostat ameliyatı iletişim

Prostat Hastalıkları Neden Olur?” için bir yorum

  1. Merhaba benim PSA 6.28 ÇIKTI HOCAM AÇIKÇASI BEN AMELİYATTAN OLMAKTAN KORKUYORUM GECE BAZEN İKİ BAZEN BİR DEFA ÇIKIYORUM İLAÇLA TEDAVİ OLMA DURUMUM OLURMU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir