Prostat Kanseri İseniz İzleyeceğiniz Yol

Prostat Kanseri İseniz İzleyeceğiniz Yol

İçindekiler

Prostat Kanseri Nedir?

Kanser vücuttaki herhangi bir yerde başlayabilir. Prostat kanseri prostat bezindeki hücreler kontrolden çıktığında başlar.

Kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Prostattaki kanser hücreleri bazen kemiklere veya diğer organlara sıçrayabilir ve orada büyüyebilir. Kanser hücreleri bunu yaptığında buna metastaz denir. Doktorlar için, yeni yerdeki kanser hücreleri tıpkı prostattakiler gibi görünür.

Kanser her zaman başladığı yer ile adlandırılır. Bu nedenle prostat kanseri kemiklere (veya başka bir yere) yayıldığında, buna hala prostat kanseri denir. Kemikteki hücrelerden başlamadığı sürece kemik kanseri olarak adlandırılmaz.

prostat kanseri oluşumu

Doktorunuzdan kanserin nerede olduğunu göstermesi için bu resmi kullanmasını isteyin.

Prostat

Prostat sadece erkeklerde bulunan bir bezdir, bu nedenle sadece erkekler prostat kanseri olabilir.

Prostat, mesanenin hemen altında (idrarın depolandığı içi boş organ) ve rektumun önünde (bağırsakların son kısmı) bulunur. İşeme kanalını taşıyan tüp prostattan geçer. (Buna üretra denir.) Prostat, spermi canlı ve sağlıklı tutmaya yardımcı olan sıvının bir kısmını üretir.

Birkaç tür prostat kanseri vardır. Bazıları çok nadirdir. Çoğu prostat kanseri adenokarsinom adı verilen bir tiptir. Bu kanser bez hücrelerinden başlar. Doktorunuz size sahip olduğunuz tip hakkında daha fazla bilgi verebilir.

Doktora sorulacak sorular

  • Neden kanser olduğumu düşünüyorsun?
  • Prostatımın sağlıklı olmadığı kesin mi?
  • Yakalandığımı düşündüğünüz kanser türü nedir?
  • Bu teşhisten sonrasında ne olacak?

Doktor Prostat Kanseri Olduğumu Nasıl Biliyor?

Prostat kanseri uzun yıllar boyunca yavaş büyür. Erken prostat kanseri olan erkeklerin çoğunda fark edilen bir değişiklik yoktur. Prostat kanseri belirtileri kanser büyüdükçe ortaya çıkar.

Prostat kanserinin bazı belirtileri işemekte sorun, işemede kan gelmesi, ereksiyonda zorluk ve sırtta, kalçalarda, kaburgalarda veya diğer kemiklerde ağrıdır.

Bu şikayetler prostat kanserine işaret ediyorsa, testler yapılacaktır. Çoğu erkekte hepsine ihtiyaç duyulmayabilir, ancak ihtiyacınız olabilecek bazı testler şunlardır:

PSA kan testi: PSA, prostat bezi tarafından üretilen ve kanda bulunan bir proteindir. Prostat kanseri PSA seviyelerini yükseltebilir. PSA seviyenizin ne olduğunu ve zaman içinde nasıl değiştiğini görmek için kan testleri yapılacaktır.

Transrektal ultrason (TRUS): Bu test için rektumunuza küçük bir değnek konur. Ses dalgaları verilir ve prostat bezinden sekerken yankıları alınır. Yankılar bilgisayar ekranındaki bir resme dönüştürülür.

MRI: Bu test, vücudun ayrıntılı resimlerini yapmak için radyo dalgaları ve güçlü mıknatıslar kullanır. MRI taramaları prostata bakmak için kullanılabilir ve kanserin prostatın dışına yakın organlara yayılıp yayılmadığını gösterebilir.

Prostat biyopsisi: Prostat biyopsisi için doktor, kanserin olabileceği küçük prostat parçalarını çıkarmak için uzun, içi boş bir iğne kullanır. Bu genellikle prostata bakmak için TRUS veya MRI (veya ikisinin bir birleşimi) kullanılırken yapılır. Daha sonra prostat parçaları kanser hücreleri açısından kontrol edilir. Doktora ne tür biyopsiye ihtiyacınız olduğunu ve nasıl yapıldığını sorun.

Lenf  nodu biyopsisi: Lenf nodları bağışıklık sisteminin fasulye şeklindeki küçük parçalarıdır. Doktor kanserin prostatın yakındaki lenf düğümlerine yayılmış olabileceğini düşünüyorsa bir lenf nodu biyopsisi yapabilir.

CT taraması: Buna bazen “CAT taraması” denir. Vücudun ayrıntılı resimlerini yapmak için x-ışınlarını kullanır. BT taraması kanserin prostat dışına yayılıp yayılmadığını gösterebilir.

Kemik taraması: Bu test, kanserin kemiklerinize yayılıp yayılmadığını görmek için yapılabilir. Bunu yapmak için, kanınıza az miktarda düşük seviyeli radyoaktif madde konur. Vücudun her yerinde hasarlı kemik bölgelerine yerleşir. Özel bir kamera radyoaktiviteyi bulur ve kemiklerinizin resmini çıkarır.

Doktora sorulacak sorular

  • Hangi testlere ihtiyacım olacak?
  • Bu testleri kim yapacak?
  • Bu testler nerede yapılacak?
  • Sonuçları nasıl ve ne zaman alacağım?
  • Sonuçları bana kim açıklayacak?
  • Bundan sonra ne yapmam gerekiyor?

Kanserim Ne Kadar Ciddi?

Prostat kanseriniz varsa, doktor ne kadar yayıldığını öğrenmek isteyecektir. Buna kanserin evresi denir. Başkalarının kanserlerinin “evre 1” veya “evre 2” olduğunu söylediğini duymuş olabilirsiniz. Doktorunuz sizin için en iyi tedavi türünün hangisi olabileceğine karar vermek için kanserinizin evresini bulmak isteyecektir.

Evre, kanserin prostattan büyümesine veya yayılmasına ve vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmasına dayanır. Ayrıca kan PSA seviyenizi ve kanserin derecesini de içerir. Prostat kanseri hücrelerine, mikroskop altında nasıl göründüklerine bağlı olarak bir derece verilir. Normal hücrelerden çok farklı görünenlere daha yüksek bir derece verilir ve onlar daha hızlı büyürler. Kanserinizin derecesi Gleason skoru (6 ila 10 arasında) veya Sınıf Grubu (1 ila 5 arasında) olarak verilebilir. Doktorunuzdan kanserinizin derecesini açıklamasını isteyin.

Kanseriniz evre 1, 2, 3 veya 4 olabilir. Sayı ne kadar düşük olursa, kanser o kadar az yayılır. Evre 4 gibi daha yüksek bir sayı, prostatın dışına yayılmış daha ciddi bir kanser anlamına gelir.

Kanseriniz vücudun diğer bölgelerine yayılmadıysa, bir risk grubu da verilebilir. Risk grubu prostattaki kanserin kapsamına, PSA seviyenize ve prostat biyopsisinin sonuçlarına dayanır. Risk grubu, diğer testlerin yapılması gerekip gerekmediğini ve en iyi tedavi seçeneklerinin ne olabileceğini anlamaya yardımcı olabilir.

Doktora sorulacak sorular

  • Kanserin evresi ve risk grubunu biliyor musunuz?
  • Cevabınız hayırsa, nasıl ve ne zaman öğreneceksiniz?
  • Benim durumumda aşama ve risk grubunun ne anlama geldiğini açıklar mısınız?
  • Sonrasında ne olacak?

Ne Tür Bir Tedaviye İhtiyacım Olacak?

Prostat kanserini tedavi etmenin birçok yolu vardır. Başlıca tedavi türleri gözlem, aktif gözetim, cerrahi, radyasyon, hormon tedavisi ve kemoterapidir. Bazen birden fazla tedavi yöntemi kullanılabilir.

Sizin için en uygun tedavi aşağıdakilere bağlı olacaktır:

  • Yaşınız
  • Sahip olabileceğiniz diğer sağlık sorunları
  • Kanserin evresi ve derecesi
  • Kanseri tedavi etme ihtiyacı hakkındaki hisleriniz (ve doktorunuzun)
  • Tedavinin kanseri iyileştirme veya bir şekilde yardımcı olma şansı
  • Tedaviyle gelebilecek yan etkiler hakkında duygularınız

Gözlem

Prostat kanseri genellikle çok yavaş büyüdüğünden, bazı erkekler, özellikle yaşlı ve diğer sağlık sorunları olan kişiler asla tedaviye ihtiyaç duymayabilir. Doktor kanseri tedavi etmeden takip etmeyi planlayabilir. Buna gözlem denir. Kanser küçükse, herhangi bir soruna yol açmıyorsa ve çok yavaş büyüyor gibi görünüyorsa yapılabilir.

Aktif gözetim

Sağlıklı ve yavaş büyüyen kanseri olan bazı genç erkekler aktif gözetim düşünebilir. Bu yöntemle, kanseri daha yakından izlenir ve daha sonra semptomlar başlarsa tedavi edilir.

Prostat kanseri ameliyatı

Prostat kanseri için birçok ameliyat türü vardır. Bazıları kanseri tedavi etmek için yapılır; diğerleri kanseri kontrol etmek veya semptomları iyileştirmek için yapılır. Doktorla planlanan ameliyat türü ve neler bekleyebileceğiniz hakkında konuşun.

Ameliyatın yan etkileri

Her türlü ameliyatın riskleri ve yan etkileri olabilir. Doktora ne beklediğinizi sorduğunuzdan emin olun. Sorunlarınız varsa, size yardımcı olabilmeleri için doktorlarınıza bildirin.

Radyasyon tedavisi

Radyasyon tedavisinde, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınlar (x-ışınları gibi) kullanır. Prostat kanserini tedavi etmek için radyasyon kullanmanın farklı yolları vardır. Vücudun dışındaki bir makineden prostat bezine yönelik olabilir. Veya bazı durumlarda, her biri pirinç tanesi büyüklüğünde olan küçük radyoaktif tohumlar doğrudan prostatınıza konabilir.

Radyasyon tedavilerinin yan etkileri

Doktorunuz radyasyon tedavisi öneriyorsa, hangi yan etkilerin olabileceği hakkında konuşun. Yan etkiler kullanılan radyasyon tipine bağlıdır. Radyasyonun prostata en yaygın yan etkileri ishal, sızıntı yapan dışkı veya dışkıda kandır; çok idrar yapmak, idrar kaçırmak, işemekte yanmak veya idrarınızda kan; ereksiyon problemleri; çok yorgun hissetmek (yorgunluk); ve bacaklarınızda sıvı birikmesi.

Çoğu yan etki radyasyon bittikten sonra iyileşir. Bazıları daha uzun sürebilir. Sizi neyin bekleyebileceği hakkında doktorunuzla konuşun.

Hormon tedavisi

Bu tedavi, androjen adı verilen erkek hormon seviyenizi azaltır veya çalışmasını durdurur. Bu genellikle prostat kanserlerinin küçülmesini veya daha yavaş büyümesini sağlar. Ancak hormon tedavisi prostat kanserini tedavi etmez.

Hormon tedavisinin yan etkileri

Hormon seviyenizi değiştirmek, daha az seks isteği, ereksiyon sorunu, sıcak basması, kemik incelmesi ve kilo alımı gibi yan etkilere neden olabilir.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanserle savaşmak için ilaçların kullanılmasıdır. İlaçlar bir damara verilebilir veya hap olarak alınabilir. Bu ilaçlar kana girer ve vücuda yayılır. Kemoterapi döngü olarak verilir. Her tedavi turunu bir ara takip eder.

Kanser prostat bezinin dışına yayılmışsa kemoterapi kullanılabilir. Erken prostat kanseri için kullanılmaz.

Kemoterapinin yan etkileri

Kemoterapi sizi çok yorgun hissettirebilir, mideniz hasta olabilir ve saçınızın dökülmesine neden olabilir. Ancak bu problemler kemoterapi bittikten sonra ortadan kalkar.

Kemoterapi yan etkilerinin çoğunu tedavi etmenin yolları vardır. Yan etkileriniz varsa, doktorunuzla konuşun, böylece yardımcı olabilirler.

Kemiğe yayılmış kanseri tedavi etmek için ilaçlar

Prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılırsa, neredeyse her zaman önce kemiklere sıçrar. Bu kanser yayılma alanları ağrıya ve kırılabilecek zayıf kemiklere neden olabilir. Kemikleri güçlendirmeye ve kırık olasılığını azaltmaya yardımcı olabilecek vardır. Bazen, ağrı kontrolü için radyasyon veya ağrı kesici ilaçlar verilir.

Kemik ilaçlarının yan etkileri

Bu ilaçların ciddi bir yan etkisi, çenenin osteonekrozu (ONJ) ​​olarak da adlandırılan çene hasarıdır. Çoğu insan bu ilaçlardan birine başlamadan önce diş hekimlerinden onay almalıdır.

Klinik denemeler

Klinik araştırmalar, insanlardaki yeni ilaçları veya diğer tedavileri test eden araştırma çalışmalarıdır. Standart tedavileri genellikle daha iyi olabilecek başkalarıyla karşılaştırırlar.

Size uygun olabilecek klinik araştırmalar hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, doktorunuza klinik veya hastanenizin klinik araştırma yapıp yapmadığını sorarak başlayın.

Klinik araştırmalar, en yeni kanser tedavisini almanın bir yoludur. Doktorların kanseri tedavi etmek için daha iyi yollar bulmaları için en iyi yoldur. Doktorunuz sahip olduğunuz kanseri inceleyen birini bulabilirse, katılmak isteyip istemediğiniz size bağlıdır. Ve bir klinik araştırmaya kaydolursanız, istediğiniz zaman durdurabilirsiniz.

Duyduğum diğer tedaviler ne olacak?

Kanser olduğunda, kanseri tedavi etmenin veya semptomlarınızı tedavi etmenin başka yollarını duyabilirsiniz. Bunlar her zaman standart tıbbi tedaviler olmayabilir. Bu tedaviler vitaminler, otlar, özel diyetler ve diğer şeyler olabilir. Bu tedavileri merak edebilirsiniz.

Bunlardan bazılarının yardımcı olduğu bilinmektedir, ancak çoğu test edilmemiştir. Bazılarının yardım etmediği kanıtlanmıştır. Bazılarının zararlı olduğu bile tespit edilmiştir. Bir vitamin, diyet veya başka bir şey olup olmadığını kullanmayı düşündüğünüz herhangi bir şey hakkında doktorunuzla mutlaka konuşun.

Doktora sorulacak sorular

  • Benim için en uygun tedavi hangisidir?
  • Bu tedavinin amacı nedir? Sence kanseri tedavi edebilir mi?
  • Tedavi ameliyatı içerecek mi? Eğer öyleyse, ameliyatı kim yapacak?
  • Ameliyat nasıl olacak?
  • Başka tedavi türlerine de ihtiyacım olacak mı?
  • Bu tedavilerin amacı nedir?
  • Bu tedavilerden hangi yan etkileri olabilir?
  • Sahip olabileceğim yan etkiler hakkında ne yapabilirim?
  • Benim için uygun olabilecek bir klinik araştırma var mı?
  • Arkadaşlarının bana bahsettiği özel vitaminler veya diyetler ne olacak? Güvenli olup olmadıklarını nasıl bileceğim?
  • Tedaviye ne kadar sürede başlamam gerekiyor?
  • Tedaviye hazır olmak için ne yapmalıyım?
  • Tedavinin daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için yapabileceğim bir şey var mı?
  • Bir sonraki adım nedir?

Tedaviden sonra ne olacak?

Tedavi sona erdiğinde çok sevineceksiniz. Ancak kanserin geri gelmesinden endişe etmemek zor. Kanser geri geldiğinde nüks denir.

Tedavi bittikten yıllar sonra kanser doktorunuzu göreceksiniz. İlk başta, ziyaretleriniz birkaç ayda bir olabilir. Ardından, kanserden ne kadar uzun süre uzak kalırsanız, ziyaretlere o kadar az ihtiyaç duyulur.

Tüm takip ziyaretlerine gittiğinizden emin olun. Doktorlarınız belirtilerinizi soracak, sizi inceleyecek ve kanserin geri gelip gelmediğini görmek için kan testleri ve belki de diğer testler isteyebilir.

Kansere sahip olmak ve tedavi ile uğraşmak zor olabilir, ancak hayatınıza yeni şekillerde bakmanın da bir zamanı olabilir. Sağlığınızı nasıl geliştireceğinizi düşünüyor olabilirsiniz.

Kanser olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz. Değiştirebileceğiniz şey, hayatınızın geri kalanını nasıl yaşayacağınızdır.

prostat ameliyatı iletişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir