Prostat Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Açık Prostat Kanseri Ameliyatı

İçindekiler

Prostat tedavisi konusunu incelemeden önce prostat hakkında bir kaç cümle edelim. Erkeklerde idrar kesesinin altında bulunan küçük salgı bezine prostat denir. Prostatın asli görevi, meniyi oluşturan sıvının büyük bir kısmını salgılamaktır. Sağlıklı bir prostat bir ceviz büyüklüğündedir. Yaş ilerlemesine bağlı olarak prostat büyümeye başlayabilir. En çok karşılaşılan prostat şikayetlerinin başında şunlar gelmektedir; prostat iltihabı, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri.

Prostat Tedavisi İçin Yapılması Gerekenler

Prostat hastalıkları ve şikayetleri ilerleyen teknolojinin yardımı ile eskiye nazaran çok kolay şekilde tedavi edilmektedir. Prostat tedavisi sanılanın aksine korkulacak bir süreç olarak görülmemelidir. Tam donanımlı ve uzman hekimlere sahip hastanelerde prostat tedavisi çok rahatça yapılabilmektedir.

Kronik Prostat İltihabı Tedavisi

Kronik prostat iltihabı, 25-50 yaş aralığında sık olarak görülen bir hastalıktır. Bazı mikropların prostat içerisine yerleşmesi sonrası durumun kronik hal kazanması ile oluşur. Hastalarda çeşitli şikayet ve belirtilere sebep olabilir. Başlıca belirtileri; sık idrara çıkmak, idrar yaparken yanma, boşalma sırasında veya sonrasında ağrı ve yanma, makat ve idrar yolu arasındaki bölgede ağrı ve yanma, cinsel istekte azalma, sertleşme problemleridir.

Prostat iltihabının tedavisi, düzenli ve uzun süreli antibiyotik kullanımı ve hastaya uygun diyet ve soğuktan korunma şeklinde yapılır.

İyi Huylu Prostat Büyümesi Tedavisi

İyi huylu prostat büyümesi, ileri yaş erkeklerde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. İdrar yolu çevresinde bulanan doku, yaşın ilerlemesiyle beraber büyüme gösterir. Bu büyüme, doku içinden geçen idrar yolunu sıkıştırarak bazı idrar yolu şikayetlerine sebep olur. İyi huylu prostat büyümesinin başlıca belirtileri;

  • > idrara sık çıkma,
  • > gece idrara kalkma,
  • > acil idrar ihtiyacı,
  • > idrar yaparken ağrı,
  • > yanma hissi,
  • > tuvalette idrar akımını başlatabilmek için bekleme,
  • > ıkınma gereksinimi duyma,
  • > kesik kesik idrar yapma,
  • > idrar akım hızında ve kalınlığında azalmadır.

Bu şikayetleri olan hastalara, muayene, idrar tahlili, ultrasonografik incelemeler ve kan tahlili (PSA ölçümünü içeren) sonrasında tanı konmaktadır. İyi huylu prostat büyümesi tanısı konmuş hastalar için birkaç tedavi seçeneği bulunmaktadır.

> Koruyucu Tedavi: Geçici bir tedavidir. Amaç hastayı rahatlatmaktır. Prostatta iltihap varsa bu giderilir. Acı baharatların tüketimi ve alkol kullanımı yasaklanır ve ayakların üşütülmesi önlenir. Gerekli durumlarda hastaya sonda takılarak tıkanıklığın önüne geçilir.

> İlaç Tedavisi: İlaç takviyesi ile hastanın mesanesinin boşaltılması amaçlanır. Ancak geçici rahatlama sağlanmaktadır.

> Cerrahi tedavi: İyi huylu prostat büyümesinde en etkili tedavi şeklidir. Cerrahi tedavi seçeneklerinin en tercih edileni açık ve kapalı prostat ameliyatlarıdır. Kapalı prostat ameliyatında, herhangi bir kesi yapılmadan idrar borusundan girerek ameliyat yapılmaktadır. Bu yöntemde iyileşme süresi çok daha kısadır.

Prostat Kanseri Tedavisi

Günden güne giderek artan prostat kanseri şikayetleri çoğunlukla gelişmiş ülke toplumlarında görülmektedir. Prostat kanseri; prostat hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile olur. İlerleyen yaşlarda görülme olasılığı çok daha fazladır. Erkeklerde en sık görülen kanser çeşitlerinden birisidir.

Prostat kanseri oluşum sebepleri arasında hormonal faktörler ilk sırada sayılabilir. Bununla birlikte yağlı ve kolesterollü yiyecekler tüketimi de sebepler arasındadır. Prostat kanseri genellikle ilerleyinceye kadar iyi huylu prostat büyümesinden farklı belirtiler göstermez. Bu nedenle 45 yaşını geçen erkeklerin rutin olarak prostat kontrolü yaptırması önemlidir. En sık görülen belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • > sık idrara çıkma,
  • > idrar yaparken zorlanma,
  • > kesik kesik idrar yapma,
  • > idrarda yanma,
  • > ağrı,
  • > menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır.

Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler. Gecikmiş hastalar ise uzun süreli tedavi ile yıllarca normal hayatlarını yaşayabilirler.

prostat ameliyatı iletişim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir